Ulcinjska rivijera: Belvi i Olimpik idu pod zakup

Dodajte komentar

Skupština akcionara Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera donijela je juče voljom većinskih vlasnika, državnih fondova i Vlade, odluku o izdavanju u dugoročni zakup dijela imovine.

Predstavnici Udruženja akcionara Ulcinjske rivijere najavili su tužbu i da će pred Privrednim sudom osporiti ovu odluku jer smatraju da je suprotna zakonu i Statutu kompanije.

Izvršni direkor HTP-a Ulcinjska rivijera Radomir Zec, kazao je da je firma Karisma Hotels&Resorts, s kojom godinama pregovaraju, odlučna da zakupi hotele Olimpik, Belvi i auto kamp Neptun i da na tom prostoru izgradi luksuzan rizort kakav Crna Gora nema.

Ova investicija uključuje rekonstrukciju, gradnju novih objekata, bazena i kafića i to u prirodnom ambijentu. Nijedno drvo ne smije da se takne, naveo je Zec.

Manjinski akcionari, njih nešto više od 15 odsto, kazali su da ne vide beneficije koje bi im dugoročni zakup donio. Poručili su da se osjećaju diskrimisanim od Vlade.

“Mi smo za privatizaciju. Podržali bismo i zakup kad bi se znali uslovi. Ovakva vaša odluka je ništava, kontra zakona i kontra Statuta. Nemamo konkretne podatke o investiciji, niti elaborat, već samo loše dosadašnje iskustvo sa Tenderskom komisijom. Tražimo argumente za ponudu o zakupu, a ne samo dato obećanje da će vrijednost akcija kompanije rasti. Pa ako će rasti zašto ih vi ne kupujete?”, pitao je predstavnike većinskog vlasnika Miroslav Jeličić, predsjednik Udruženja akcionara HTP Ulcinjska rivijera.

Akcionari se juče nijesu bavili pismom turoperatora Kovotour plus kojim su na više državnih adresa dan uoči skupštine izražene privatizacione namjere.

Česi, dvodecenijski partneri Ulcinjske rivijere, su upozorili da će u slučaju gubitka crnogorskog tržišta i otkazivanja saradnje zbog izdavanja u zakup imovine, tražiti naknadu štete putem međunarodne arbitraže.

Zec je rekao da je češka ponuda stigla kasno, a predstavnik Udruženja Tripko Krgović odgovorio mu je “da Vlada nije nikada pozvala investitore za izražavanje interesovanja”.

Predstavnici Vlade kazali su da ovom odlukom Ulcinj i Crna Gora mogu samo da profitiraju i naglasili da je ovo samo prvi korak ka ostvarenju cilja i da sada slijedi prikupljanje potrebne dokumentacije za raspisivanje tendera.

Manjinski akcionari su ranije predložili da se izradi studija slučaja za pet oblika privatizacije prodaju kontrolnog paketa akcija, prodaja manjinskog paketa, dokapitalizacija putem emisije za unaprijed poznatog kupca, segmentiranje na dva društva Ada Bojana i ostatak preduzeća koji bi išao u prodaju ili dokapitalizaciju.

Neće tražiti isplatu uloga

Ako bi 15 odsto nesaglasnih akcionara Ulcinjske rivijere, koji su juče glasali protiv sporne odluke o izdavanju dijela imovine u zakup, u roku od 30 dana zatražili isplatu vlasničkog uloga, ulcinjska kompanija bi došla u bezizlaznu situaciju jer bi morala da isplati oko 2,5 miliona eura. “Vjerovatno nećemo to zahtijevati jer bi to kompaniju odvelo u stečaj”, kazao je “Vijestima” Jeličić i ponovio da će jučerašnju odluku osporiti pred sudom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *