Ako su mladi budućnost jednog društva – šta mladi rade?

Dodajte komentar

Ako su mladi budućnost jednog društva, zemlje, ovog svijeta – šta mladi rade? Ako uopšte rade – da li taj rad daje rezultate? Da li rade prave stvari, na pravi način? Ukoliko ne rade, gdje je problem? I kako im se, na kraju, može pomoći?

U jednom od skorijih istraživanja najveći procenat ispitanika je ocijenio „sebe“ , tj. omladinu u cjelini, kao najbitnijeg učesnika u rješavanju problema mladih.

Manje više svima je jasno da će dobar prosjek na studijama otvoriti mnoga vrata, ali ono što će nam sačuvati radno mjesto, i eventualno otvoriti nove vidike, ideje i poslove – to su naše kompetencije, naše neformalno iskustvo i znanja, ili onaj dobro poznati „rad na sebi“.

I mogu priznati da je crnogorska omladina i te kako svjesna ovog stanja!

Svakodnevno možemo primijetiti razne vidove aktivnosti koje preduzimaju naše kolege i prijatelji. Već od srednje škole uče kako da se izdvoje, istaknu, kako da budu bolji, u idealnom slučaju – bolji od samih sebe.

Veliki broj studenata već početkom studija napravi korak u smjeru uključivanja u studentske organizacije – svaki fakultet ima makar jednu studentsku organizaciju, a svaka od njih se bavi drugačijim aktivnostima. Svu tu organizaciju studentskog života kreiraju studenti za studente, vjerujte mi na riječ!

U okviru tog studentskog života postoji mogućnost učešća u raznim događajima koji se redovno organizuju – projekti, saradnje, konferencije, seminari, takmičenja, pa i druženja, putovanja. Na taj način se širi krug poznanika, kontakata ostvarenih za čitav život, najvrijednijeg resursa na putu do uspjeha! Neću reći da se život uči u kafani – ali ću to (potajno) da mislim.

Da bismo radili na svojim kompetencijama, ne možemo baš sve sami da postignemo. Pomoć roditelja, profesora ili neke druge osobe koja je „uspjela“ je veoma bitna, jer su to priče iz zlatnog kovčega iskustava starijih. Nekada ćemo naići na zid, u tom slučaju moramo biti uporni, dosljedni, pa i tvrdoglavi! A nekad će se organizovati događaj, kao što je CEO konferencija, gdje mlada grupa studenata angažuje najbolje ljude koje pričaju svoje priče koje se kriju iza njihovih uspjeha. To je prilika da se dobije dragocjeno znanje, bez uzdržavanja, to su prijatelji mladih ljudi, koji dobrovoljno stupaju na scenu, da utiču na to da budemo bolji ljudi!

Biti aktivan student, znači nikada ne odustajati, dobro poznavati sebe i biti svoj najbolji prijatelj, živjeti u sadašnjosti, a misliti o budućnosti, poštovati druge i radovati se tuđem kao i sopstvenom uspjehu, održavati prijateljstva i kvalitetna poznanstva, imati neumoljivo pozitivan stav prema životu, i pored svog rada kvalitetno odmoriti – u prirodi, uz knjigu, fenomenalni akt glumaca u pozorištu, pivo ili rakiju, u šetnji, vožnji, putovanju. Sve to možemo, i zaista dobijamo prilike!

Zato se prijavi  što prije, da i kod tebe CEO zapali iskru genijalnosti.

Piše: Ana Lekić

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *