Orban: Finansijski spekulant Soros je uništio živote miliona Evropljana

Dodajte komentar
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je u srijedu u Evropskom parlamentu kao neutemeljene optužbe da novim zakonom o visokom obrazovanju želi da zatvori Srednjoevropski univerzitet (CEU) te optužio Georgea Sorosa da je finansijskim spekulacijama uništio živote miliona ljudi.

“Opstanak CEU-a nije u opasnosti, to optužba je lažna i neutemeljena”, rekao je Orban na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, na kojoj je prije njega govorio prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, koji je objasnio zašto je Komisija upravo zbog toga pokrenula postupak protiv Mađarske.

Evropska komisija je u srijedu otvorila postupak zbog kršenja evropskog prava protiv Mađarske zbog njenog zakona o visokoškolskom obrazovanju, koji bi mogao dovesti do zatvaranja Srednjoevropskog univerziteta u Budimpešti.

Komisija je nakon analize mađarskog zakona zaključila da on nije u skladu s temeljnim slobodama unutrašnjeg tržišta, posebno u pogledu slobode pružanja usluga i poslovnog nstanjivanja te u pogledu prava na akademske slobode, prava na obrazovanje i slobodu poslovanja u skladu sa Poveljom o temeljnim pravima Evropske unije kao ni s pravnim obvezama EU-a po međunarodnom trgovačkom pravu.

Orban je optužio američkog milijardera mađarskog porijekla Sorosa, koji je 1991. utemeljio CEU u Budimpešti, kao finansijskog spekulanta koji je “uništio živote miliona Evropljana, a uprkos tome u Briselu ga primaju na najvišem nivou”. Dio zastupnika pozdravio je aplauzom tu Orbanovu optužbu. Optužio je Sorosa i da želi dovesti svake godine miliona migranata u Evropu.

“Mi želimo da odlučujemo s kim želimo živjeti. Soros i njegove nevladine organizacije žele dovesti milion migranata godišnje. To je i javno priznao”, rekao je Orban.

Orban je istakao da je “Mađarska ponosna zemlja, privržena evropskim hrišćanskim vrijednostima”.

“Mađarska i mađarski narod privrženi su Evropskoj uniji, to je neupitno, zato sam potpisao Rimsku deklaraciju, ali u puno aspekata nezadovoljni smo kako EU radi. Želimo da reformišemo EU, to je jedini način da se zadobije povjerenje ljudi u evropske institucije”, rekao je Orban istaknuvši da je inicijativa “Zaustavimo Brisel” kao dio javne rasprave namijenjena tome da vlada dobije povratnu informaciju o politikama EU-a.

Svako domaćinstvo u Mađarskoj dobilo je prije nekoliko dana u poštanski sandučić upitnik naslovljen “Zaustavimo Brisel” sa šest pitanja i s nekoliko ponuđenih odgovora na svako od pitanja. Uz upitnik je priloženo pismo premijera Orbana, u kojem poziva “mađarski narod da ustane u odbranu nacionalne nezavisnosti i popuni upitnik kako bi podržali napore vlade u borbi protiv pogrešnih predloga iz Brisela”. Evropska komisija je ocijenila da upitnik sadrži puno pogrešnih tvrdnji i objavila činjenice koje opovrgavaju te tvrdnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *