Evropski parlament će preispitati odnos EU i Turske

Dodajte komentar

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su danas na plenarnoj sjednici uvjerenje da je vrijeme da se preispitaju odnosi EU i Turske i započne novo poglavlje.

Oni su istakli da Evropa ne zatvara vrata Turskoj, ali da je najnoviji razvoj događaja navodi da potraži alternative pristupanja Turskoj Uniji.

“Evropa nije islamofobičan kontinent i ne zatvara vrata građanima Turske”, istakao je predsjednik EP Antonio Tajani na početku debate. On je istovremeno pozvao Tursku da poštuje osnovna prava.

Mnogi poslanici su izrazili zabrinutost zbog toga što referendum o širim predsjedničkim ovlašćenjima u Turskoj nije sproveden na fer način.

Dok neki parlametarci ne vide mogućnost da Turska ikad postane punopravna članica EU, drugi se nadaju da će biti dovoljno da se suspenduju pregovori i ostavi Turskoj mogućnost da promijeni aktuelni kurs.

Proširena carinska unija, veća trgovinska i naučna razmjena, kao i saradnja po pitanju bezbjednosti i migracije neke su od ideja koje su iznijeli poslanici kao novi način saradnje sa Turskom.

Neki se takođe zalažu za nastavak podrške demokratskim snagama u Turskoj, dok milioni Turaka imajući u vidu da milioni Turaka žele da budu dio Evropske unije.

Spoljnopolitički komitet EP trebalo bi 2. maja da raspravlja o godišnjem izvještaju o napretku Turske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *