Euro skliznuo s najviših nivoa u pet i po mjeseci prema dolaru

Dodajte komentar

Euro je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo s najviših nivoa u pet i po mjeseci prema dolaru, jer mu je podrška povezana s ishodom prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora počela da blijedi.

Eurom se u takvom svijetlu trgovalo po 1,0904 dolara, što znači da je skliznuo oko 0,2 posto prema dolaru u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. U ranijem je trgovanju nakratko dostigao 1,0950 dolara, najviše nivoe u proteklih pet i po mjeseci.

Dolar je ojačao i oko 0,3 posto prema jenu, na 111,38 jena, i time se dodatno udaljio od najnižih nivoa u pet mjeseci od 108,13 jena, na koje je pak skliznuo prošle nedjelje.

“Što se tiče dolara, fokus ulagača ovih će dana biti usmjeren novim američkim ekonomskim pokazateljima, posebno u kontekstu slabljenja nekih nedavno objavljenih pokazatelja”, kazao je Teppei Ino, valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

“Prerano je ipak govoriti da će se dolar nastaviti kretati prema višim nivoima i iznad najviših koje je dostigao u martu”, kazao je Ino, aludirajući na skok kursa dolara na 115,51 jena 10. marta.

Tržištima će važne smjernice vjerovatno dati i dalje vijesti vezane za poreznu reformu u SAD-u, koju će američki predsjednik Donald Trump predstaviti u srijedu, a trebala bi uključivati smanjenje poreza kompanija i građanima.

No, analitičari kažu da i dalje ostaje neizvjesnost oko brzine implementacije takvih fiskalnih mjera. “Samo predstavljanje tih planova ne znači da će oni biti i sprovedeni. Stvarnost je takva da nijedna porezna izmjena, reforma ili rasterećenje od poreza možda neće biti sprovedena kroz još neko vrijeme, a Kongres je u ovom trenutku daleko od postizanja dogovora oko toga kako će sve to izgledati”, smatra Mitul Kotecha. makroekonomista u Barclaysu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *