Poljacima neshvatljivo stopiranje prodaje Luke Bar

Dodajte komentar

Namjera Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da poništi tendere za prodaju akcija Luke Bar i Montecarga je u potpunosti neshvatljiva za OT Logistics, imajući u vidu dosadašnji tok i razvoj tenderske procedure, kao i uspješno zaključene pregovore sa Tenderskom komisijom, saopštili su juče predstavnici poljske kompanije.

U saopštenju koje su dostavili medijima dan nakon što je Vlada objavila da poništava tender jer predloženi modeli privatizacije nijesu u interesu države, Poljaci su istakli da su negativno iznenađeni odlukom crnogorskih vlasti, kao i da o njoj još nijesu zvanično obaviješteni.

Iznenađeni smo odlukom Savjeta za privatizaciju Crne Gore, posebno imajući u vidu potpunu transparentnost privatizacionog procesa u kome smo učestvovali. Pregovori su uspješno zaključeni u martu i u međuvremenu nijesmo primili bilo kakve signale koji bi ukazivali na mogućnost otkazivanja tendera. Trenutno istražujemo ovo pitanje i obavijestićemo tržište o bilo kakvim novim događajima, nakon prijema zvaničnog objašnjenja od predstavnika crnogorskih institucija“, naveo je Zbignjev Novik, izvršni direktor kompanije OT Logistic.

Poljski investitor jedini je dostavio ponudu za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar po cijeni od 8,52 miliona eura, ali uz uslov preuzimanja većinskog vlasništva u preduzeću Montecargo za 2,5 miliona. Oni su se obavezali i da u obje kompanije investiraju 17,45 miliona eura i zadrže sve radnike. To, međutim, kako su ocijenili u Vladi, nije dovoljno. Problematična je i mogućnost da Poljaci preuzmu većinski udio u Luci Bar, po ispunjenju dogovorenih obaveza, zbog čega su u Vladi odlučili da sačekaju završetak gradnje auto-puta i bolje iskoriste potencijale barskog preduzeća.

Komentarišući odluku Vlade, ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da je to dobar potez, posebno kada se ima u vidu da će se vrijednost Luke Bar povećati nakon izgradnje auto-puta.

To je jedna vrsta monopolskog preduzeća. Iako naravno ima još luka, ali kao što je Luka Bar, u smislu kapaciteta vrlo ih je malo na Jadranu, a u Crnoj Gori ih nema, tako da bi sa te strane bilo ishitreno prodavati nešto što je klasični monopol, a znamo kako smo prošli u ranijim privatizacijama. Tako da mislim da su odgovorni ljudi u Tenderskoj komisiji donijeli ispravnu odluku“, rekao je Drecun za portal Antena M.

Nema stručnjaka za privatizaciju

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar ocijenio je da je privremeni odustanak od prodaje Luke Bar dobra vijest za Crnu Goru, ali i pokazatelj da u vlasti nema stručnjaka koji mogu kvalitetno da izvedu proces privatizacije do kraja.

“Nesporna je činjenica da su tokom procesa privatizacije napravljeni brojni propusti i evidentna kršenja zakona, na šta su, između ostalih, osim nas ukazali i Svjetska asocijacija lučkih radnika i Sindikat Luke Bar. Takođe, treba biti iskren i reći da poljska kompanija OT Logistics nije kriva što mi ne znamo šta hoćemo i hvatamo ‘tajm aut’, kako reče potpredsjednik Vlade Milutin Simović, košarkaškim terminom koji ekonomija ne poznaje”, rekao je Konatar.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *