Erdogan: EU se raspada, treba im država kao što je Turska

Dodajte komentar

Turski predsjednik Tajip Redžep Erdogan izjavio je da će Turska preispitati svoju poziciju o pridruživanju Evropske unije ako još dugo bude čekala pred njenim vratima i ako potraje neprijateljski mentalitet nekih članica.

On je u intervjuu za Rojters ocijenio da je odluka Parlamentarne skupstine Savjeta Evrope da Tursku stavi na listu za nadzor propisa “potpuno politička” i da Ankara ne priznaje tu odluku. Erdogan je ponovio da je spreman da pitanje članstva u EU stavi na referendum i da Turska i posle 54 godine ne može beskonačno da čeka na vratima.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je pitalo svoje građane i oni su glasali za Bregzit. Oni su mirni, idu ka novoj budućnosti, a istu stvar je izvela i Norveška. i ta ista stvar može da bude primijenjena i na Tursku “, rekao je Erdogan.

Pomenuo je i da je liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen na izborima u Francuskoj zaprijetila da će izvesti Francusku iz EU zaključivši da je Unija na ivici raspada.

“Jedna ili dvije zemlje ne mogu da održe EU u životu. Treba vam zemlja poput Turske, drugačija zemlja koja simbolizuje drugačiju vjeru, to bi ih učinilo veoma jakim. Ali, članice EU izgleda da ne shvataju tu činjenicu. Njima je veoma teško da prihvate muslimansku zemlju kao što je Turska”, rekao je Erdogan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *