Za razvoj preduzetništva obezbijeđeno 8,7 miliona

Dodajte komentar

Za realizaciju 27 aktivnosti na polju promovisanja preduzetništva, u kojima učestvuje 12 institucija javnog i privatnog sektora, uz podršku donatorskih programa, u ovoj godini biće obezbijeđeno ukupno 8,75 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Akcionim planom Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje za ovu godinu, koji je Vlada nedavno usvojila, predviđeno je sprovođenje aktivnosti koje će dominantno finansirati javni sektor, uključujući i Zavod za zapošljavanje, sa 8,6 miliona eura, privatni sektor sa 38.900, dok će međunarodne organizacije i donatori obezbijediti 105.640 eura. Akcioni plan za ovu godinu dio je okvirnog petogodišnjeg Akcionog plana Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje od 2015. do 2019. godine.

“Akcionim planom su definisani opšti ciljevi, među kojima je da je djeci, učenicima i studentima data mogućnost da razviju preduzetničku kompetenciju na svim nivoima obrazovanja. Ciljevi su i da su vaspitno-obrazovne ustanove sposobne da efikasno sprovode preduzetničko učenje na svim nivoima obrazovanja, kao i veća relevantnost obrazovanja kroz efikasnije povezivanje vaspitnoobrazovnih ustanova, privrede i društva”, ukazali su u Ministarstvu.

Cilj je i podizanje svijesti i šire učešće društvene zajednice u preduzetničkim aktivnostima. U Ministarstvu ističu da okvir programskih politika za cjeloživotno preduzetničko učenje doprinosi efikasnom preduzetničkom ekosistemu koji povećava konkurentnost Crne Gore.

“Centralnu ulogu u upravljanju i koordinaciji sprovođenja aktivnosti definisanih Akcionim planom ima Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje, kojim koordinira Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća”, objasnili su u Ministarstvu.

U cilju poboljšanja efikasnosti Nacionalnog partnerstva i njegovog osnaživanja, tokom prošle godine urađen je novi dokument, unaprijeđeni model rada partnerstva.

“Unaprijeđeni model rada tog tijela podrazumijeva širok dijapazon nadležnosti i uloga članova partnerstva koje se ne svode samo na izvještavanje Vladi o realizovanim aktivnostima Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje i izradu godišnjih Akcionih planova, već i na promociju preduzetničkog učenja na svim nivoima obrazovanja, a sve sa ciljem da to tijelo postane glavni promoter preduzetničkog učenja u Crnoj Gori”, zaključili su u ovom resoru.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *