Vektra Jakić tužila Pljevlja: Brković ne priznaje dug od četiri miliona

Dodajte komentar
Vektra Jakić

Kompanija Vektra Jakić, vlasništvo Dragana Brkovića, tužila je Opštinu Pljevlja od koje traži četiri miliona eura.

Brkovićeva kompanija pred Privrednim sudom traži obeštećenje zbog navodno nezakonite blokade računa. Smatraju da je neosnovana odluka lokalne uprave da im blokira račun, radi naplate poreza na nepokretnost iz 2014. godine. Prema nezvaničnim saznanjima, u Vektri Jakić ovakav stav pravdaju i činjenicom da su planom reorganizacije, koji je usvojen 2013. godine a dopunjen godinu kasnije obuhvaćena i izmirena sva dugovanja prema Opštini, a sporni porez nije ni prijavljen ni priznat u stečajnom postupku.

Iz Brkovićeve kompanije se, kako saznaje Dan, pozivaju na odluku Opštine Pljevlja kojom je utvrđeno da se preduzećima u kojima je usvojen plan reorganizacije, porez na nepokretnost umanjuje za 50 odsto, tako da, kako smatraju, Opština djeluje suprotno dokumentu koji je sama donijela.

“Vektra Jakić je radi naknade materijalne štete od četiri miliona eura tužila Opštinu Pljevlja. Po ovom sporu rukovodstvo ne očekuje odliv sredstava”, navedeno je u izvještaju nezavisnog revizora po pitanju završnog računa pljevaljske opštine za 2016. godinu.

Prema informacijama kojima raspolažemo, predstavnici lokalne uprave su na pripremnom ročištu osporili tužbeni zahtjev Vektre Jakić, ističući da je nerealan. Iznesen je i stav da Opština, donošenjem rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza za 2014. godinu i zaključka o prinudnoj uplati, nije nanijela nikakvu štetu Vektri Jakić, jer postoji obaveza te kompanije da plati poreski dug.

Sukob na relaciji Vektra Jakić Opština Pljevlja je počeo u drugoj polovini 2015. godine kada je pljevaljska lokalna uprava prvi put blokirala račun ovoj kompaniji.

Počeo štrajk zaposlenih

Zaposleni u pelatari Vektre Jakić, zbog pet plata koje im duguje poslodavac, započeli su štrajk. Prema saznanjima “Dana”, radnici neće dolaziti na posao sve dok im ne bude isplaćeno ono što su ranije zaradili.

Prije petnaest dana u peletari je obustavljena proizvodnja jer su predstavnici poslovodstva tvrdili da nema dovoljno sirovine za proizvodnju, kao i da fali repromaterijala. Tada su radnike poslali na kolektivni odmor u trajanju od mjesec, ali su prije nekoliko dana ipak pozvani na posao.

Radnici u drugim pogonima Vektre Jakić nijesu prekidali proizvodnju, ali, prema saznanjima “Dana”, zbog velikog nezadovoljstva radnika, postoji mogućnost da se priključe kolegama u štrajku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *