Najviše se švercuju kovanice

Dodajte komentar

U prvom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je otkriveno 924 komada falsifikata eura i američkih dolara, znatno više u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je u novčanim tokovima pronađeno 830 primjeraka manje falsifikovanog novca, saopšteno je Dnevnim novinama u Centralnoj banci (CBCG).

Među falsifikatima otkrivenim tokom januara, februara i marta ubjedljivo su prednjačili euri kojih je bilo 921, od čega se 119 komada odnosilo na novčanice, a 802 na kovani novac. U prva tri mjeseca obrađena su i tri falsifikata američkih dolara.

“Broj otkrivenih falsifikata eura u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal 2016. godine bilježi povećanje. Broj registrovanih falsifikata novčanica eura povećan je za 48 komada, dok je broj falsifikata kovanica eura u odnosu na uporedni period prošle godine veći za 782 komada”, precizirali su u CBCG.

Najveći broj falsifikovanih novčanica eura, njih 79, u prva tri mjeseca ove godine otkriven je u centralnoj regiji Crne Gore, dok je u južnoj regiji otkriveno 35 komada, a u sjevernoj svega pet.

Podaci CBCG pokazuju da je u prošloj godini najviše falsifikata – 48 odsto otkriveno u južnom dijelu države, u centralnom 47 odsto, a u sjevernom pet odsto. Tokom 2016. ukupno je otkriven 1.531 komad falsifikovanog novca, od čega 1.518 eura, 10 američkih dolara i tri njemačke marke.

“U 2016. godini najčešće falsifikovane novčanice su u apoenima od 20, 50 i 100 eura, a prednjači falsifikat u apoenu od 50 eura. Procentualno izraženo, ova tri apoena zajedno čine čak 93 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica eura, a kod kovanog novca najčešći falsifikat je u apoenu od dva eura”, ističu u CBCG.

Da bi građani mogli da prepoznaju falsifikate potrebno je da znaju zaštitne karakteristike autentičnih novčanica, odnosno vodeni žig, zaštitnu nit, poklapajući detalj – providni registar, presijavajuću traku, te OVI-a mastilo koje mijenja boju.

“Građanima savjetujemo da obrate pažnju na kvalitet papira kod novčanica, karakteristike zaštite, kao i da u slučaju sumnje u njegovu autentičnost predmetni novac prijave Upravi policije koja će ga, u daljem postupku, proslijediti na tehničku analizu Centralnoj banci Crne Gore”, ukazali su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Kontrola novčanica, kako dodaju, vrši se dodirom, pri čemu se provjerava kvalitet papira i reljefna štampa.

“Pogledom, kada se novčanica pogleda ka svijetlu uočava se zaštitna nit, vodeni žig koji mora biti dobro vidljiv, poklapajući detalj – providni registar. Pomjeranjem naginjanjem vrši se provjera hologramskih traka, holograma, OVI-a, smaragdnog broja. Upoređivanjem sa originalnom novčanicom vrlo lako se primijeti razlika kvaliteta papira i drugih zaštitnih elemenata na novčanici. Posebno treba biti oprezan u slabo osvijetljenim prostorijama”, naveli su u CBCG.

Kada je riječ o sumnjivom kovanom novcu, njega je najbolje uporediti sa originalnom kovanicom. Treba obratiti pažnju na boju i preciznost samog kovanja, jer su falsifikovane kovanice obično drugačije boje i detalji na njima nijesu jasno i precizno urađeni.

“Naglašavamo, ovo su samo instrukcije kako da se građani ponašaju i odgonetnu sumnju u ispravnost novca u situaciji kada nijesu u mogućnosti da to urade u Centralnoj banci ili u nekoj poslovnoj banci”, zaključili su u CBCG.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *