Crna Gora na 72. mjestu po konkurentnosti u oblasti putovanja i turizma

1 komentar

Crna Gora se u novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti u oblasti putovanja i turizma nalazi na 72. poziciji od ukupno 136 rangiranih država.

Crna Gora, kojoj je turizam jedan od glavnih pokretača ekonomije, pogoršala je za pet mjesta poziciju u odnosu na prethodni izvještaj iz 2015. godine, pišu Vijesti.

U ovogodišnjem izvještaju, pod nazivom Otvaranje puta za održiviju i inkluzivnu budućnost, Crna Gora ima ukupno 3,68 bodova i nalazi se između Azerbejdžana, koji je na 71. mjestu, i Trinidada i Tobaga na 73. poziciji.

Prema parametrima koji su uzeti u obzir, Crna Gora je najbolje rangirana po turističkom servisu, gdje spadaju hotelske sobe, kvalitet turističke infrastrukture, prisustvo velikih rent a car kompanija i govorne mašine. U toj kategoriji Crna Gora je na 28. pozociji.

Najgore je rangirana po kulturnim resursima i biznis putovanjima, gdje spadaju broj mjesta svjetske kulturne baštine, velikih stadiona i sastanci međunarodnih asocijacija. U toj kategoriji Crna Gora je zauzela 132. mjesto.

Lošu poziciju Crna Gora ima i po međunarodnoj otvorenosti, gdje je 105.

Crna Gora je u izvještaju lošije pozicionirana u odnosu na Sloveniju, Bugarsku, Poljsku, Mađarsku, Slovačku i Rumuniju, ali bolje nego Makedonija, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Na prvom mjestu u izvještaju WEF-a je Španija, za kojom slijede Francuska i Njemačka, dok su Japan i Velika Britanija na četvrtoj i petoj poziciji.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *