Sud usvojio zahtjeve akcionara Eurofonda

Dodajte komentar

Privredni sud usvojio je tužbene zahtjeve 66 nesaglasnih alccionara Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond i obavezao društvo za upravljanje tim fondomEuroinvest da im za akcije isplati oko 1,28 miliona eura.

Osim toga, Euroinvest mora da isplati i zatezne kamate od 23. decembra 2015. godine do isplate i značajne troškove sudskog postupka.

Presudu je donio sudi ja Faruk Mušović.

Iz Euroinvesta Vijestima su juče kazali da će uložiti žalbu Apelacionom sudu na ovu presudu. Žalba se može podnijeti u roku od osam dana.

Nesaglasni akcionari koji su tužili fond i Društo za upravljanje od januara prošle godine očekuju isplatu potraživanja i otkup akcija u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima, ali do toga nije došlo.

Isplata je obavljena djelimično samo za manji dio potraživanja.

“Primjedbe tuženog da se radi o preinačenju tužbe, nedavanju saglasnosti za preinačenje, nijesu imale osnova, jer tužbeni zahtjevi nijesu povećani. Tužioci su ostali pri visini istih, izuzev potraživanja zatezne kamate na isplaćene iznose, što su imali pravo, jer je plaćanje uslijedilo nakon podnošenja tužbe”, navodi se između ostalog u presudi.

Privredni sud je odbacio tužbu tužilaca u dijelu kojim su tražili da se obavežu tuženi da u roku od osam dana od cjelokupne isplate akcija izvrše prenos akcija na tuženog ZIF Eurofond, kao nedozvoljenu.

Sud je utvrdio da u konkretnoj pravnoj stvari tužioci nemaju pravni interes za naznačenu radnju.

Od 161 nesaglasnog akcionara, Zatvoreni investicioni fond Eurofond i Društvo za upravljanje je ukupno tužilo njih oko 70.

Svi nesaglasni akcionari potraživali su prvobitno oko 5,8 miliona eura, a jedan dio njih koji nijesu pokretali parnicu, u međuvremenu su djelimično ili u potpunosti isplaćeni.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *