Najava sprovođenja poreskih reformi podigla Wall Street

1 komentar

Američki berzanski pokazatelji zabeležili su rast na jučerašnjem trgovanju u jeku objave kvartalnih rezultata kompanija, a nakon najave sekretara finansija Mnučina da je administracija vrlo blizu velikih poreskih reformi.

Dow Jones je porastao 0,9% na 20.578 poena, predvođen rastom akcija American Express-a od skoro 6%, nakon objave rezultata za prvi kvartal koji su nadmašili očekivanja. S druge strane, Verizon je objavio pad prodaje za 5% i manji broj postpaid korisnika što je oborilo cijenu akcija ove kompanije za više od 1%. Indeks S&P 500 je ojačao 0,8% na 2.355 poena, a najveći oporavak je zabilježio sektor finansija. Nasdaq je dostigao rekordnu vrijednost, ojačavši 0,9% na 5.916 poena.

Glavni berzanski indeksi u Evropi zabilježili su mahom rast vrijednosti na jučerašnjem trgovanju uprkos daljem širenju političke neizvjesnosti. Najveći rast od 1,5% na 5.077,9 poena je ostvario francuski CAC, dok su njemački DAX i britanski FTSE neznatno porasli na 12.027 i 7.118 poena, respektivno. Unilever je objavio rezultate za prvi kvartal koji su bili bolji od prognoza analitičara, a akcije su zabilježile neveliki rast od 0,3% na zatvaranju. Rio Tinto je najavio da se isporuke rude gvožđa na godišnjem nivou neće mijenjati uprkos nižim cijenama, a akcije ove kompanije skočile su 1,2%. Tržište nafte je nastavilo da slabi – nafta tipa WTI se spustila 0,3% na 50,3 USD po barelu dok je evropski Brent oslabio 0,2% na 52,8 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Jucerasnji dan na WS je cista foliraza, jer poreske reforme se ne mogu desiti ni za dvije godine ali naravno da sekretar za fiannsije je morao da pomogne svojoj banci, Goldman Sachs-u koji je prethodni dan iskazao dobit mnogo manju nego planiranu…
    Hajde malo ekonomski pristojnije naslove za nesto sto je vise rizik nego stvarni uspjeh WS-a ili tekuce adminsitracije u DC-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *