Zakerberg sprema revoluciju: Neće nam trebati telefoni, ni televizori

Dodajte komentar

Iako je ova najava izgledala prilično bezazleno, nema sumnje da je Fejsbuk u direktnom nadmetanju sa Guglom i Eplom, pokušavajući da stvori aplikaciju i alate koji se ne oslanjaju na pametne telefone.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, Zakerberg je već dugo razočaran što Fejsbuk nije do sada izgradio sopstveni kredibilan operativni sistem za pametne telefone.

Ovoga puta, međutim, tehnološki gigant je objavio rat gotovo svima u tehnološkoj industriji, piše sajt Bussines Insider.

Iako je potrebno najmanje deset godina da se to desi, iz Fejsbuka najavljuju da je potreban još samo jedan korak u sporom maršu ka smrti pametnih telefona i usponu još čudnije, fantastičnije i uzbudljivije budućnosti u tehnološkom svetu.

Virtuelni ekran na zidu

Zakerberg je tokom konferencije F8 pokazao kako da imate virtuleni ekran u svojoj dnevnoj sobi, veći od vašeg televizora, a da pritom on fizički nije u sobi.

“Ne treba vam fizički televizor, kad možete da kupite aplikaciju TV za jedan dolar i stavite je na zid i gledate šta želite. Nevjerovatno je kad zamislite koliko fizičkih stvari imamo, a one ne moraju da budu tu i da nam zauzimaju prosto”, rekao je Zakerberg.

To ima smisla, ukoliko podražavate ideju da “nosite” kompjuter na svom licu i skroz ste saglasni sa tim da Fejsbuk posreduje u svemu što čujete i vidite.

Međutim, to nije samo TV, i ta filozofija bi mogla da se proširi na pametne telefone, tablete, fitnes trake za trčanje ili bilo koji drugi uređaj koji ima ekran ili preko njega funkcioniše.

Rat svetova

Problem koji se javlja je, naravno, taj, da veliki dio svjetske ekonomije zavisi od proizvodnje telefona, televizora, tableta, i svih drugih gedžeta, koje Fejsbuk misli da može da zamijeni sa svojom tehnologijom.

Čak je i Zakerberg priznao da je dug put pred njima. Tako, platforma “Camera Effects”, može da privuče veliki broj korinika, ali isto tako i da doživi sunovrat. Aplikacije koje su napravljene danas za Fejsbuk kameru mogu da završe kao prve verzije aplikacije koje biste koristili uz pomoć posebnih naočara.

U kratkom roku, Fejsbukova “igra” za izmjenjenu realnosti će izgledati kao nadmetanje sa Snepčetom, a to zapravo i jeste.

Na duge staze gledano, Fejsbuk će biti u borbi “sam protiv svih” i u unakrsnoj vatri će se naći gotovo svi, od Epla, Gugla do Majkrosofta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *