Pregled štampe za 20. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Rok prekratak a EPCG rasipa novac

Konsultant, kojeg treba da angažuje Elektroprivreda (EPCG) za procjenu akcije Rudnika uglja, unaprijed je spriječen da odredi realnu cijenu na bazi vrijednosti imovine, koncesije, dugova i brojnih obaveza i potraživanja, jer mu je dati rok od samo mjesec prekratak za završetak ovog složenog i vremenski zahtjevnog posla, smatra ekonomski analitičar Dejan Mijović.

Neće dozvoliti prelivanje novca

Države regiona kontrolisaće finansijske i robne tokove kompanija vezanih za hrvatski Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države regiona, dogovoreno je juče na ministarskom sastanku u Beogradu.

Markoviću uz pismo poslali i Ustav CG

Bivši radnici “Radoja Dakića” tokom jučerašnjeg protesta ispred zgrade Vlade uručili su Kabinetu premijera Duška Markovića pismo sa Ustavom Crne Gore u prilogu. Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Dalcića Milan Vukčević objasnio je da su se na taj korak odlučili nakon što im Marković nije odgovorio na pismo upućeno 6. aprila.

Dnevne novine

Formiran ministarski tim zbog krize u Agrokoru

Zemlje regiona u kojima posluje Agrokor formirale su ministarski tim, koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava hrvatske kompanije.

Mala i srednja preduzeća su lokomotive ekonomije

Rastući sektor malih i srednjih preduzeća (MSP) pokretač je ekonomskog razvoja Crne Gore, ali je i pored toga neophodno unapređivanje preduzetničkih vještina i podrška internacionalizaciji kompanija, ocijenio je šef Sektora za saradnju u Evropskoj komisiji Andre Lys.

Zeleno svijetlo izmjenama Zakona o eksproprijaciji

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je juče Predlog izmjena i dopuna zakona o eksproprijaciji, donijetih radi usklađivanja sa novim Zakonom o upravnom postupku.

Dan

Plaćamo najskuplje gorivo u regionu

Nakon jučerašnjeg poskupljenja cijene benzina od pet centi, građani Crne Gore plaćaju skoro najskuplje gorivo u regionu. Eurodizel je sada skuplji za dva centa, pa će litar eurosupera 95 u narednih 15 dana koštati 1,29 eura, a eurosupera 98 1,33 eura. Cijena lož ulja za veleprodaju nije promijenjena, već je ostala na nivou od 1,09 eura, dok ulje za grijanje košta 82 centa.

MMF očekuje rast od 3,5 odsto

Međunarodni monetarni fond očekuje ubrzanje globalnog ekonomskog rasta u ovoj godini 3,5 odsto, saopšteno je u Vašingtonu uoči proljećnog zasijedanja skupštine Svjetske banke i MMF-a. MMF očekuje da će ekonomija na globalnom nivou rasti 3,5 odsto godišnje, što je optimistična prognoza u odnosu na kraj prošle godine. Prognoze za narednu godinu nijesu promijenjene i predviđaju rast od 3,6 odsto, prenosi Kapital.ba. Povećanje se u najvećoj mjeri odnosi na prognozu da će rast u Sjedinjenim Američkim Državama biti brži.

Zabraniće obmanjujuće reklame

Odbor za ekonomiju podržao je Predlog zakona o nedozvoljenom oglašavanju kojim se zabranjuju obmanjujuće reklame i upoređujuće oglašavanje koje direktno ili indirektno upućuje na konkurenta. Pod obmanjujućim oglašavanjem, po zakonu, smatra se svako oglašavanje, uključujući način predstavljanja oglašivača, čime se primalac oglasne poruke dovodi u zabludu ili je vjerovatno da će se dovesti u zabludu, kojim se može uticati na njegovo neodgovarajuće ekonomsko ponašanje, odnosno povrijediti interesi konkurenta.

Pobjeda

Traže još dvije dozvole za auto-put

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjeve Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje dvije građevinske dozvole, za dvije poddionice na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa.

Radnicima nepoznato šest povjerilaca

Stečajni sudija Miodrag Anđelić je, na zahtjev Poreske uprave i predstavnice radnika Dušanke Pejović, odložio ispitno ročište u postupku protiv RTV Atlas za 9. maj. Prema riječima sudije Anđelića, Poreska uprava je tražila odlaganje zbog nemogućnosti da, usljed obimnosti potraživanja od 882 hiljade eura, sastavi zapisnik.

EPCG i CGES imaju pravo da eksproprišu

Izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji, kojejejuče podržao skupštinski Odbor za ekonomiju, daje pravojavnim preduzećima, odnosno firmama u kojima država ima većinsko vlasništvo, da mogu biti nosioci eksproprijacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *