Najbogatiji Rus je energetski tajkun Leonih Miheljson

Leonid Miheljson, suvlasnik ruskog proizvođača plina Novateka, najbogatiji je Rus drugu godinu zaredom s bogatstvom procijenjenim na 18,4 milijardi dolara, objavilo je u četvrtak rusko izdanje časopisa Forbes.

Miheljson (61) je povećao svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu i na Forbesovom popisu 200 najbogatijih ruskih biznismena 2017. zauzeo je prvo mjesto.

Osim većinskog udjela u Novateku, drugom najvećem ruskom proizvođaču plina nakon Gazproma, Miheljson takođe ima udio u petrohemijskoj kompaniji Sibur.

“Cijena ulaznice” za mjesto na listi ruskih bogataša dostigla je rekordnih 500 miliona dolara ove godine u pore]enju s 350 miliona prije godinu dana, navodi Forbes.

Ukupno bogatstvo najbogatijih 200 Rusa poraslo je na 460 milijardi, što je više od 100 milijardi u godinu dana. Broj milijardera takođe je porastao – na 96 sa 77.

Taj je rast prouzročilo jačanje rublje u odnosu na dolar i povoljni uslovi na globalnim tržištima sirovina, prvenstveno rast cijena čelnika.

U rezultatu toga, drugo i treće mjesto na Forbesovom popisu zauzeli su kraljevi čelika.
Aleksej Moradošov (51), vlasnik ruskog proizvođača čelika Severstala, na drugom je mjestu s 17,5 milijardi dolara, a na trećem je Vladimir Lisin (60), predsjednik uprave metalurškog kombinata NLMK s bogatstvom procijenjenim na 16,1 milijardu dolara.

Check Also

Izvještaj sa Montenegroberze za četvrtak 19. april

Izvještaj sa Montenegroberze za četvrtak 19. april

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *