Mastercard predstavlja biometrijsku karticu nove generacije

Mastercard je danas predstavio biometrijsku karticu nove generacije koja kombinuje tehnologiju čipa s otiskom prsta kako bi se identitet korisnika kartice pri kupovini u prodavnicama potvrdio na praktičan i siguran način.

Južnoafrička Republika je prvo tržište na kojem se testirala ova napredna tehnologija, a dva zasebna probna korištenja provedena su u saradnji s vodećim lancem supermarketa Pick n Pay i bankom Absa, podružnicom Barclaysa Africa.

 

Kako funkcionise biometrijska kartica

Korisnik karticu mora registrovati u svojoj finansijskoj instituciji. Nakon toga se njegov otisak prsta pretvara u enkriptovani digitalni predložak koji je sačuvan na kartici te se kartica može koristiti na EMV kartičnim terminalima diljem svijeta.

Pri kupovini na prodajnim mjestima, biometrijska kartica funkcioniše poput bilo koje kartice s čipom. Korisnik je jednostavno umetne karticu u terminal pri čemu postavi prst na ugrađeni senzor. Otisak prsta se upoređuje s predloškom i – ako se poklapaju – transakcija se odobrava, bez da korisnik ispušta karticu iz ruke.

Prednosti biometrijske autentifikacije

Biometrijska autentifikacija transakcije – u ovom slučaju pomoću otiska prsta – na jedinstven način potvrđuje da je osoba koja koristi karticu zbilja njen vlasnik.

Trgovci tako iskustvo kupovine čine boljim, a kartica se može koristiti na postojećim EMV terminalima te ne podrazumijeva nadogradnju hardvera ili softvera.

Kad je riječ o izdavačima kartica, tehnologija pomaže da se otkrije i spriječi prevara, poveća stope odobrenja, smanji operativni trošak, podstakne vjernost korisnika. Takođe, buduća verzija kartice će koristiti beskontaktnu tehnologiju, pružajući dodatnu jednostavnost i praktičnost.

 

Check Also

Hrvatska prodaje Croatia Airlinesa

Vlada Hrvatske će u ovoj godini tražiti strateškog partnera za domaćeg avioprevoznika Croatiju Airlines, ide …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *