Unija poslodavaca ogorčena predloženim zakonom o planiranju i izgradnji

Dodajte komentar
Ilustracija

Usvajanje Predloga zakona o planiranju i izgradnji izazvalo bi nesagledive posljedice po crnogorsko društvo, a ukidanjem građevinskih dozvola kontrola gradnje bi bila stavljena van snage ocijenjeno je na proširenoj sjednici Odbora za građevinarstvo Unije poslodavaca Crne Gore.

Predloženi zakon je, kako su ocijenili poslodavci, “totalni krah arhitektonske struke, njime se ukida planiranje, licence i pravo određenog broja privrednih društava”.

Predlogom zakona o planiranju i izgradnji prekršena je procedura zakonodavnog procesa na način da materija Predloga nije prošla proceduru javne rasprave jer se predloženo rješenje gotovo u potpunosti razlikuje od materije Nacrta istog zakona koji je prošao proceduru javne rasprave 2015. Kako je saopšteno na sjednici, Nacrt zakona, na koji se poziva ovaj Predlog, je objavljen pod imenom Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, a sada je donesen Predlog sa novim imenom koji je drugačiji, čak i sadržinski.

Prema evidenciji Inžinjerske komore trenutno ima 175 privrednih društava i 355 fizičkih lica koja imaju licencu zaplaniranje u Crnoj Gori. Znači, svi ti ljudi će ostati bez posla donošenjem ovog zakona rečeno je na sjednici.

Kritike su upućene i po pitanju izgradnje objekata, ukidanja građevinskih i upotrebnih dozvola, kao i kontrole koja se ovim Predlogom zakona u potpunosti stavlja van snage.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *