Pregled štampe za 19. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Most na Verigama bi ugrozio kruzing turizam

Izgradnjom mosta na Verigama značajno bi opalo interesovanje kruzing turista za Kotor, jer bi im trebalo više vremena za prevoz nego za razgledanje grada i njegove okoline, smatra turizmolog Milenko Pasinović.

Nagradna igra Hipotekarne banke: Putovanja za one koji najviše koriste Visa kartice

Hipotekama banka nagradiće tri korisnika sa najvećim brojem transakcija Visa karticama vaučerima od 1.000 eura za putovanje po želji sa saputnicima, uz Visa gift karticu sa 500 eura. Nagradna igra traje do 18. maja, a Hipotekama banka, kako je saopšteno, obezbjeđuje i 10 dodatnih nagrada, Visa gift kartica sa 100 eura.

EPCG daje 100.000 eura za procjenu Rudnika

Elektroprivreda (EPCG) je, nakon par 1 mjeseci čekanja, objavila tender za izbor savjetnika i izradu studije opravdanosti ulaganja i procjene Rudnika uglja Pljevlja. Procijenjena vrijednost nabavke je 100.000 eura sa uračunatim PDV-om, a ponude se mogu dostavljati EPCG do 25. maja ove godine.

Parnica po tužbi manjinskih akcionara EPCG: Tuženi se pozivaju na zastaru potraživanja

U Osnovnom sudu juče je saslušan vještak Miloš Miketić i održana glavna rasprava u parnici nekoliko akcionara Elektroprivrede protiv Komisije za hartije od vrijednosti, Centralne depozitame agencije (CDA), Vlade i Savjeta za privatizaciju. Akcionari su parnicu pokrenuli zbog načina na koji je kompanija A2A otkupila 2009. godine akcije EPCG od manjinskih akcionara.

Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) isplatio 11,5 miliona eura

Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) za deset godina postojanja isplatio je 2,77 hiljada odštetnih zahtjeva od preko 11,5 miliona eura. Izvršni direktor NBOCG, Boris Šaban, rekao je da je od osnivanja Biroa, zaključno sa 11. aprilom, ukupno evidentirano 4,23 hiljade odštetnih zahtjeva.

Dnevne novine

U zonu morskog dobra uložiće 3,2 miliona eura

Javno preduzeće Morsko dobro će ove godine u zonu morskog dobra uložiti 3,2 miliona eura, a najveće investicije odnosi se na izvođenje radova s nadzorom, kazali su iz ove kompanije.

Iz države se odlilo 4,6 miliona?

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u januaru je iznosio 39,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 4,6 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Bee and me: Pametno rješenje za pčelare širom svijeta

Startup Beeand.me konstantno raste i bilježi uspjehe na svjetskoj startup sceni. Riječ je o “pametnoj košnici”, odnosno uređaju koji konstantno mjeri različite parametre poput temperature i vlažnosti vazduha, mase košnice, analizira zvuk pčela itd. i na taj način pomaže pčelarima da na vrijeme reaguju u slučaju pojave bolesti ili drugih problema u uzgoju.

Dan

Garancije za KAP istražuju tri godine

Rad Državne revizorske instutucije (DRI) nije adekvatno ispraćen i podržan od strane tužilaštva. Tome u prilog svjedoči veoma mali broj formiranih predmeta na osnovu nalaza DRI, samo šest, kao i činjenica da dosad niko nije krivično odgovarao zbog nepravilnosti koje su utvrđene u tim izvještajima.

Neizvjesna sudbina 9.000 preduzeća

Prijave za plaćanje poreskog duga u 60 mjesečnih rata dostavilo je nešto preko šest hiljada preduzeća čiji dug prema državi iznosi oko 200 miliona eura. Ostale kompanije, njih skoro devet hiljada, nijesu dostavile zahtjev za reprogram poreskog duga što znači da se svakog dana može očekivati da Poreska uprava, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, podnese zahtjev za uvođenje stečaja u ta preduzeća.

Počinje regionalna konferencija

Regionalna konferencija o funkciji balansiranog razvoja zajedničke ekonomije, čiji je cilj doprinos čvršćem ekonomskom povezivanju na jedinstvenom tržištu i podsticanje saradnje na temeljima slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala, održaće se danas u Budvi.

Pobjeda

Pronađite poslovne partnere u Njemačkoj

Privredna komora Crne Gore poziva privrednike da se prijave za učešće u regionalnom B2B projektu “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana”, koji će se održati u Beogradu 31. maja 2017. godine.

Izdata dozvola za tunel Vežešnik

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinsku dozvolu za izgradnju tunela Vežešnik sa pripadajućim dijelom otvorene trase na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa.

Nesagledive negativne poljedice

Usvajanje Predloga zakona o planiranju i izgradnji izazvalo bi nesagledive posljedice po crnogorsko društvo, a ukidanjem građevinskih dozvola kontrola gradnje bi bila stavljena van snage ocijenjeno je na proširenoj sjednici Odbora za građevinarstvo Unije poslodavaca Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *