Operativna dobit Volkswagena porasla 28 posto, snažan rast cijene akcija

Operativna dobit Volkswagena (VOW3.DE) skočila je u prvom tromjesečju 28 posto na godišnjem nivou, poduprta rastom prihoda osnovnog brenda koji se nastavlja oporavljati nakon skandala zbog varanja na testovima emisija plinova dizelskih vozila tog njemačkog proizvođača automobila.

Operativna dobit Grupe dosegnula je 4,4 milijarde eura u kvartalu do kraja marta, u odnosu na 3,4 milijarde u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je u utorak Volkswagen.

Grupa se oporavlja od skandala, a lani je uspjela i prestići japansku Toyotu na poziciji najvećeg svjetskog proizvođača automobila po prodaji, a analitičari smatraju da će preokret u Volkswagenovom brendu biti ključan za njegove dalje izglede.

U prvom tromjesečju je operativna dobit Volkswagen brenda dosegla 900 miliona eura, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 73 miliona.

„Ključno je za poslovne rezultate brenda Volkswagen bio uspjeh u promociji novih modela, posebno Tiguan, i snažna finansijska izvedba na zapadnoevropskom tržištu. Optimizirani fiksni troškovi takođe su pozitivno uticali na rezultate”, objavili su iz Volkswagena.

Kompanija je takođe poručila kako su njene druge marke, uključujući Audi i Škodu, takođe pridonijele dobrim rezultatima, ali nije navela pojedinosti. VW će, kako je najavio, cjeloviti finansijski izvještaj za prvo tromjesečje objaviti početkom maja.

Check Also

Montenegr Airlines neće povećavati cijene karata

Iako su neke svjetske aviokompanije najavile da će podići cijene karata zbog rasta troškova za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *