Mercedes obećao samovozeće taksije u samo tri godine

Dodajte komentar

Trka u lansiranju samovozećih automobila dobila je novog takmičara. Prije desetak dana iz kompanije Daimler, u čijem je vlasništvu Mercedes-Benz, najavili su da planiraju uvesti uslugu samovozećih taksija u roku od tri godine, prenosi Wired.

Njemački div samo je jedan od učesnika trke, a neki od njih su kompanije Ford i BMW koji planiraju učiniti isto do 2021. General Motors i Googleov Waymo postavili su sličan rok bez objave konkretnog datuma, a u međuvremenu je Uber u Pittsburghu uveo takvu uslugu u septembru prošle godine s ljudima koji nadziru cijeli sistem.

Samoupravljajući automobili su unosan biznis

Vrijednost Ubera, koji dominira tržištem, procijenjen je na iznos od gotovo 70 milijardi dolara. Postupno uklanjanje vozača je razlog zbog kojeg biznis sa u potpunosti samoupravljajućim automobilima bi u idućih sedam godina mogao doseći vrijednost od 42 milijarde dolara, a do 2035. ta brojka mogla bi se popeti na 77 milijardi.

Najstariji svjetski proizvođač automobila, Daimler, nije početnik u ovoj igri. U 2015. godini prvi u svijetu su, kao koncept, lansirali samovozeći kamion. Tokom godina u svoje modele su ugrađivali polu-autonomna obilježja, a sada ugrađuju i tzv. drive pilot, koji osigurava da se automobil drži svoje trake i održava sigurnosni razmak od drugih vozila, što su sličnei detalji koje ima Teslin autopilot.

U potpunosti autonomni automobili ipak zahtijevaju još novih znanja

Kako bi svladali punu autonomiju i razvili potreban hardver i softver, Daimler se oslanja na svježe potpisano partnerstvo s kompanijom Bosch. Kako bi uslugu mogli ponuditi tržištu, koristit će program dijeljenja Car2Go, te Mytaxi, što su aplikacije slične onoj koju koristi Uber.

Tačan datum lansiranja, kao i mjesto, Daimler još nije otkrio. Otkrili su samo princip na kojem tehnologija radi.

Jednom kada taj dan stigne usluga neće izgledati toliko futuristički. Daimler će vjerovatno u svojim automobilima ostaviti vozača iz sigurnosnih razloga, isto kako to trenutno praktikuje Uber, objasnio je Axel Gern, voditelj projekta u kompaniji.

No, za Daimler ovo je samo početak, a sada kad su službeno u trci imaju velike šanse da je završe kao pobjednici, zaključuje Lider.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *