Danas sjednica suda: Naknade za majke padaju na Ustavnom?

Dodajte komentar

Ustavni sud danas će odlučiti da li su ustavne odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, zahvaljujući kojima su majke sa troje i više djece dobile pravo na doživotnu naknadu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” većina sudija smatra da su odredbe diskriminatorne i za očekivati je da će danas usvojiti inicijativu o ocjeni ustanovnosti troje Kolašinaca – Gospave Vujisić, Dragoljuba Bukilića i Draginje Rakočević.

Predsjednica Koordinacionog odbora korisnica naknada Željka Savković kazala je da će majke sa troje i više djece danas ponovo da se okupe kod Skupštine, gdje će da sačekaju odluku Ustavnog suda.

Ustavni sud je postupak za ocjenu ustavnosti pokrenuo krajem godine, a u međuvremenu je ocijenio da je Skupština u skladu sa Ustavom krajem prošle godine smanjila naknade za 72 i 48 eura.

Korisnice naknada su zbog smanjenja protestovale od 2. do 26. marta ispred crnogorskog parlamenta, a dio njih je deset dana i štrajkovao glađu.

Savković je juče pozvala građane da se u 13 sati okupe ispred parlamenta, Ustavnog suda i institucije Predsjednika. „Mi ćemo biti ispred Ustavnog suda, protest je zakazan deset dana neprekidno, nadamo se da će trajati jedan dan i učinićemo sve da ono zbog čega smo 1. januara 2016. napustile radna mjesta, otišle sa zavoda, odrekle se penzija, odbranimo“, naglasila je Savković.

“Zakon o majkama” izglasan je u julu 2015. glasovima 35 poslanika opozicije, Izeta Bralića i Džavida Šabovića iz SDP-a, a podržali su ga i tri poslanika Bošnjačke partije i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Primjena Zakona počela je 1. januara 2016, a pravo na naknadu ostvarilo je više od 21.000 majki. Više od polovine žena to pravo je dobilo na osnovu godina provedenih na evidenciji zaposlenih, zahvaljujući amandmanu Bošnjačke partije, koja je godinu kasnije glasala za smanjenje.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *