Lazović: Država neće bankrotirati

1 komentar

Crna Gora neće bankrotirati uprkos nekim upozoravajućim parametrima, pri čemu mjere koje su preduzete i nove koje najavljuje Ministarstvo finansija pokazuju da Vlada zna šta radi, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Vujica Lazović.

On je kazao da je dobro što se ‘pali alarm’, ali da mu se čini da su neke kritike rezultat političke zaslijepljenosti i mržnje prema vladajućoj koaliciji, pa bi željeli kolaps Crne Gore ne bi li to pripisali vlasti.

“U Crnoj Gori je sve ispolitizovano i zato od političara i sveznalica opšte prakse stručnjaci ne mogu doći do riječi”, kazao je Lazović u intervjuu Pobjedi.

On je naveo da ekonomska situacija u Crnoj Gori nije tako loša kakvom je opozicija želi prikazati.

“Imamo problema koji proizilaze iz naslijeđene ekonomske strukture i velike javne potrošnje. Ali, ako se uporedimo sa onima sa kojima možemo – zemljama na približnom stepenu ekonomskog razvoja, jasno je da i pored problema postoji stabilnost javnih finansija, budžetske obaveze redovno se realizuju i bilježimo značajne stope ekonomskog rasta”, rekao je Lazović.

On je, govoreći o kritikama opozicije o teškoj ekonomskoj situaciji, kazao da mu se čini da su neke od njih, ne samo rezultat političke zaslijepljenosti i mržnje prema vladajućoj koaliciji, nego ga je čak i strah da i dalje u Crnoj Gori postoje pojedine političke grupe koje se ne raduju bilo kakvom napretku i prosperitetu države.

“To one i ne kriju. Na svu sreću, ide se dalje, možda ne dinamikom i brzinom kako bi željeli, ali ni ovo što se ostvaruje nije za potcijeniti”, ocijenio je Lazović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je rastući dug velika opasnost na šta upozoravaju Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), kazao da ne treba čekati na ta upozorenja, jer su svjesni toga.

“Njihove preporuke uglavnom se baziraju na platformi Vašingtonskog konsenzusa uz neke modulacije od zemlje do zemlje, tu gotovo da nema ništa novo. Međutim, jedno je ekonomski savjet, a drugo politička realnost u koju se on primjenjuje i odgovornost za primijenjene mjere”, smatra Lazović.

Pitanja ekonomije u zemljama kao što je Crna Gora uvijek je, kako je naveo, pitanje traženja optimuma u trouglu između razvoja, stabilnosti javnih finansija i preraspodjele u funkciji socijalne politike.

“Mjere koje je već najavilo Ministarstvo finansija, kao i ono što je prepoznato uz program konsolidacije, koji je usvojen zajedno sa budžetom za ovu godinu govore da Vlada zna šta radi i da će nastaviti da sigurno upravlja javnim finansijama”, kazao je Lazović.

On je, govoreći o javnom dugu, rekao da se sada kreće oko 65 odsto.

“Nije tako enormno, iako se digla velika galama. Neka je, i dobro je da palimo alarm. Mi smo mala ranjiva otvorena ekonomija i moramo mudro upravljati javnim dugom. Ali ne mogu preskočiti a da ne naglasim jednu vrstu političkog licemjerja da su najveće galamdžije i kritičari javnog duga sve učinili da iz svojih populističkih, ali i ne samo populističkih pobuda, u prošlom sazivu parlamenta izglasaju zakone koji nas tjeraju u nova zaduživanja da bi isfinansirali te obaveze. Rekli bi sva čuda Crne Gore”, saopštio je Lazović.

On smatra da država još nije ‘zrela’ za aranžman sa MMF-om.

“Jer kad to prihvatimo, onda ćemo se pozdraviti sa autonomnim vođenjem ekonomske politike. Iskustva su pokazala da su ti aranžmani i mjere koje ih prate često neuspješni. Međutim, neki indikatori jesu upozoravajući, ali nije razlog za paniku. Što bi jedan poznati ekonomista rekao, nije važno jeste li optimista ili pesimista, nego je bitno pronaći odgovarajući način kako promijeniti stvari u poželjnom smjeru. Mislim da sada na tome radimo”, zaključio je Lazović.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Imamo problema koji proizilaze iz naslijeđene ekonomske strukture i velike javne potrošnje”
    Od koga ste to naslijedili? Od Kraljevine SHS ili od vas samih?
    Vujice ne foliraj više, ovo ne prolazi niđe.
    Zadužujete se skuplje od Ugande, kreditni rejting države vam je gori od Pakistana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *