CBCG: Priliv doznaka za dva mjeseca 62,3 miliona eura

Dodajte komentar

Ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru u prva dva mjeseca ove godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke (CBCG) iznosio je 62,3 miliona eura, 6,4 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Od ukupnog priliva doznaka, 40,7 miliona eura odnosilo se na kompenzacije zaposlenih, 15,8 miliona eura na lične transfere, dok se 5,8 miliona eura odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja“, saopšteno je agenciji Mina-business iz CBCG.

Iz CBCG su kazali da je ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru u prošloj godini iznosio 393,4 miliona eura, što je 3,8 odsto više nego 2015.

Od ukupnog priliva doznaka, 246 miliona eura odnosilo se na kompenzacije zaposlenih odnosno plate rezidenata Crne Gore koji rade za nerezidenta, 112,1 milion eura na lične transfere, dok se 35,3 miliona eura odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja“, precizirali su iz CBCG.

Iz CBCG je ranije objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od 2014. godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana.

Crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše ima u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *