Vlasnici 348 miliona štednje u Societe Generale-u da ne brinu

1 komentar

Ukoliko se Societe Genarale povuče sa crnogorskog tržišta vlasnici štednje u ovoj banci koja iznosi blizu 348 miliona eura nemaju razloga za brigu, kazao je juče za Pobjedu direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Opasno

Ova banka je prošlu godinu završila sa profitom od 7,79 miliona eura, u kreditima ima blizu 303 miliona eura, od kamata je zaradila 20,5 miliona, ukupna aktiva joj je 450 miliona eura.

Podsjetimo da je guverner dr Radoje Zugić prekjuče saopštio da Sosijete ženeral banka definitivno odlazi sa crnogorskog tržišta. On je kazao da bi u CBCG željeli da ostane zasebni pravni entitet, ali, kako je obećao, ako to ne može, naći ćemo aspekte koji su najodrživiji za stabilnost monetarnog sistema. Pojasnio je da CBCG analizira potencijalne reperkusije spajanja Sosijete i Crnogorske komercijalne banke i da će se prema tome odnijeti krajnje odgovorno.

Naše analize treba da odgovore na pitanje da li bi ta koncentracija na tržištu bila poželjna ili ne objasnio je prekjuče Zugić, odgovarajući na pitanja novinara.

I dok u CBCG analiziraju, ekonomski analitičar Predrag Drecun za Pobjedu je kazao da CBCG ne bi trebalo da da odobrenje za spajanje Sosijete i CKB, jer bi se radilo o monopolu, koji bi ugrozio bankarsko tržište.

“Kada bi se dozvolilo spajanje ove dvije banke imale bi preko 60 odsto udjela na tržistu s tendencijom da veoma brzo dostignu iznad dvije trećine to se može smatrati monopolom. Pitanje je kakve bi posljedice bile i po čitav bankarski sistem, jer bi imali ogromnu banku koju kontroliše strani kapital. To za ekonomsku politiku i stanje u Crnoj Gori ne bi bilo dobro. Smatram da do spajanja dvije banke ne može doći bez odobrenja CBCG, pa čak i kada bi se prodale van Crne Gore, jer ona daje odobrenje za prodaju kvalifikovanog učešća većeg od pet odsto”, upozorava Drecun.

Izlaz

Vjerujem, kaže on, da će CBCG ocijeniti da bi u slučaju spajanja ove dvije banke, to bila opasna koncentracija i da se to ne može dozvoliti.

Na pitanje da li Sosijete može svoje akcije prodati na berzi van Crne Gore bez odobrenja CBCG, Drecun kaže da je to pitanje za pravnike. On, međutim, ponavlja da po zakonu niko ne može steći pet i više odsto vlasništva u jednoj banci bez saglasnosti CBCG.

“Smatram da ne bi moglo, ali je pitanje da li će vrsni advokati koje će sigurno angažovati Sosijete naći ruku u zakonu”, kaže Drecun.

Na pitanje kako, kao doskorašnji bankar, vidi izlaz iz ove situacije, ukoliko Sosijete odluči da ode, a ne dobije dozvolu za spajanje, Drecun kaže u gašenju operacija, isplati štediša, prodaji kredita, rasprodaji nekretnina, nakon čega bi radnici bili poslati Zavodu za zapošljavanje.

Nema sumnje, kaže on, da bi ova banka radnicima dala dobre otpremnine.

Kakva će biti odluka CBCG vezano za namjeru banke da ode, ostaje da se vidi.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *