Trump promijenio stav prema Kini kao “manipulatoru valutom”

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu kako njegova administracija, suprotno onome što je najavljivao u predizbornoj kampanji, neće proglasiti Kinu “manipulatorom valutom”, ali je priznao kako američki dolar “postaje prejak”, što će se negativno odraziti na privredu.

U intervjuu za list The Wall Street Journal, Trump je takođe kazao kako bi volio da se američke kamatne stope zadrže na niskim nivoima.

“Kina ne manipuliše svojom valutom”, rekao je Trump. Njegova je izjava u suprotnosti s predizbornim obećanjem da će proglašenje Kine valutnim manipulatorom biti prvi potez njegove administracije u sklopu planiranog smanjenja kineskog uvoza u SAD.

Portparol američkog ministarstva finansija potvrdio je da polugodišnji izvještaj tog ministarstva o valutnim praksama vodećih trgovinskih partnera, koji će biti objavljen krajem ove nedjelje, neće imenovati Kinu kao valutnog manipulatora.

Razlog promjene Trumpovog stava, kako prenosi Wall Street Journal, leži u činjenici da Kina već mjesecima ne manipuliše juanom, kao i procjeni da bi takav korak u ovome trenutku doveo u pitanje Trumpove pregovore s Pekingom o suočavanju sa sjevernokorejskom prijetnjom.

SAD je Kinu posljednji put označio kao manipulatora valutom 1994. godine

Check Also

Koliko najveće svjetske kompanije zarađuju po sekundi

Jeste li se ikad zapitali koja kompanija zarađuje najviše novca na svijetu? Title max je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *