Nastavljen strmoglavi pad akcija “Agrokora”

Dodajte komentar

Na Zagrebačkoj berzi juče je nastavljen strmoglavi pad akcija “Agrokorovih” kompanija, pa su tako akcije “Leda” pale za 23,69 odsto, a “Vupikove” za čak 29,25 odsto.

Iz Zagrebačke berze je saopšteno da su akcije kompanije “Belje” u minusu 18,23 odsto, “Jamnice” 17,7 odsto, a akcije “Zvijezde” za 16,95 odsto, prenose hrvatski mediji.

Agencija “Mudis” juče je snizila kreditni rejting “Agrokora” sa CAA1 na CAA2 i upozorila da će negativan trend biti nastavljen, zbog čega je, kako su naveli, izvjestan bankrot hrvatskog koncerna.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je 01. aprila Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika “Agrokora”, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u “Agrokoru”.

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani “leks `Agrokor`”, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna /oko milijardu evra/, te imaju više od 5.000 zaposlenih.

“Agrokor” ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga “Agrokora”. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca “Agrokora”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *