MA: Pad u čarter saobraćaju 35 odsto, Embraer E-190 vraćen vlasniku

Dodajte komentar

Montenegro Airlines je u 2016. godini prevezao 581.519 putnika, ostvarivši 0,6 odsto više prevezenih putnika nego 2015. godine. Sa realizovanih 8.607 letova, frekvencija saobraćaja je redukovana za 8,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ono što zabrinjava je pad broja prevezenih putnika u čarter saobraćaju za čak 35 odsto.

Kako se navodi u zvaničnom Izvještaju o poslovanju, rast broja prevezenih putnika evidentiran je u dvije kategorije saobraćaja redovnom i tzv. „code share“ saobraćaju, dok čarter saobraćaj bilježi pad broja prevezenih putnika.

“U redovnom saobraćaju ostvaren je rast od tri odsto, u „code share“ saobraćaju od 2,3 odsto, dok je u čarter saobraćaju zabilježen pad od 35 odsto putnika u odnosu na 2015. godinu”, piše u Izvještaju.

Planovi za 2017. godinu temelje se na redukciji troškova i maksimalnom angažovanju svih raspoloživih kapaciteta i optimizaciji poslovanja na svim nivoima, a shodno trenutnom stanju flote u kompaniji se u određenoj mjeri očekuje smanjenje broja prevezenih putnika, sa akcentom na boljoj popunjenosti putničke kabine.

Ljetnja  sezona je  počela 27. marta koju je Montenegro Airlines za razliku od prošle godine umjesto šest, dočekao sa pet operativnih aviona.

“Naime, avion tipa Embraer E-190 sa 112 sjedišta koji je bio iznajmljen 18. maja 2014. godine na period od 10 godina, kompanija je odlučila da vrati vlasniku, kompaniji “GE Capital Aviation Services (GECAS)”. Imajući u vidu troškove naleta, ne računajući troškove goriva, posade aerodromskih taksi i usluga kontrola letjenja, avion je većinu vremena koje je proveo u floti MA bio nedovoljno iskorišten na aerodromima u Podgorici i Tivtu. Kompanija je odlučila da će njegovim vraćanjem vlasniku GECAS-u i optimizacijom korišćenja ostatka flote u zimskim mjesecima, napraviti uštedu od preko tri miliona eura”, navodi se u Izvještaju.

Dakle, u 2017. godini flotu će činiti tri aviona tipa Embraer 195 sa 116 sjedišta i dva Fokkera 100 sa kapacitetom od 109 sjedišta.

Kao i do sada, zbog pojačanog obima kretanja putnika u samom špicu ljetnje turističke sezone, odnosno mjesecima jun, jul i avgust, shodno zahtjevima privrede moguće je pojačanje frekvenciju saobraćaja za navedeni period, a u slučaju potrebe i interesovanja sa tržišta postoji mogućnost uzimanja pod zakup dodatnog aviona za period visoke sezone”, zaključuje se u Izvještaju .

Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *