ECB: Prošla godina je bila najbolja posle krize

Evropska centralna banka (ECB) je u godišnjem izvještaju navela da je 2016. godina bila uspješna godina, jer je otklonjena prijetnja deflacije u eurozoni, a podstaknut je oporavak privreda 19 zemalja.

Iako je početak godine obilježila ekonomska neizvjesnost, na kraju je privreda bila na najsnažnijem nivou nakon krize, napisao je predsjednik ECB-a Mario Dragi u predgovoru godišnjeg izvještaja.

U martu prošle godine ECB je nizom mjera odgovorila na alarmantno nisku inflaciju, putem pokretanja izdašnog programa kupovine obveznica, snižavanjem kamatnih stopa i dodjelom jeftinih kredita bankama.

Takvi potezi ECB-a imali su za cilj da ubrizgaju novac u finansijski sistem i realnu privredu kako bi se olakšalo zaduživanje kompanija i stanovništva i povećali potrošnja i ulaganje, kao podrška privrednog rasta, kao i jačanje inflacije prema zacrtanim projekcijama od nešto ispod dva odsto.

U decembru prošle godine privreda eurozone je bila mnogo “zdravija”, pa je ECB odlučila da smanji mjesečne kupovine obveznica u iznosu od 80 milijardi eura na raniji nivo od 60 milijardi eura. Ali u ECB-u ocjenjuju da njihov zadatak nije završen.

Privredama sada prijete unutrašnji politički rizici povezani s predsjedničkim izborima u Francuskoj i parlamentarnim u Njemačkoj, dok na globalnom nivou slab privredni rast i politička neizvjesnost zauzdavaju inostranu tražnju za proizvodima eurozone.

Check Also

Montenegr Airlines neće povećavati cijene karata

Iako su neke svjetske aviokompanije najavile da će podići cijene karata zbog rasta troškova za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *