Jugopetrol planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju

Jugopetrol planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju i želi da bude dio većeg energetskog sektora. A u ovoj godini naš primarni fokus će biti uspješna implementacija projekta rebrandiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbjednosti kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor Jugopetrola Antonis Semelides.

Uvijek ćemo ulagati u naše ljude, jer su oni zasigurno najvrednije što imamo”, ističe Semelides.

POBJEDA: Ove godine Jugopetrol slavi 70. rođendan i 15 godina rada u okviru Helenik petroleum grupe. Da li ste zadovoljni rezultatima poslovanja ove kompanije?

SEMELIDES: Veoma smo zadovoljni rezultatima koje je Jugopetrol ostvario 2016. budući da smo ispunili kako finansijske, tako i operativne ciljeve. Naša planirana transformacija kompanije, zajedno sa kontinuiranim ulaganjem, napreduje veoma lijepo. Definisali smo poslovne i razvojne ciljeve za 2017. i već radimo na njihovom sprovođenju.

Crna Gora ima mnogobrojne razvojne mogućnosti i naš cilj je da ih analiziramo i postanemo aktivno uključeni. Želimo da učestvujemo u aktivnostima koje se vezuju za energetski sektor, ali i da iskoristimo sve nove poslovne mogućnosti. Nikada ne smijemo da zaboravimo da smo članica Helenik petroleum grupe, koja planira da uloži sredstva u energetski sektor na Balkanu.

POBJEDA: Kao izvršni direktor Jugopetrola, koje će biti prve mjere koje ćete preduzeti?

SEMELIDES: Naravno, kao novi direktor, moj primarni cilj je da se prilagodim u najkraćem mogućem roku na novi život u Crnoj Gori, da se upoznam sa novim kolegama i cijelim spektrom poslovanja Jugopetrola.

Naš cilj kao Helenik petroleum grupe je da uspostavimo i održimo visoke profesionalne standarde u svakoj zemlji u kojoj poslujemo, pa tako i ovdje, u Crnoj Gori. Mi smo jako posvećeni održivom razvoju, poštujemo ljude i životnu sredinu, odgovornost prema drušvu, čiji dio predstavlj amo.

Uvijek gledamo dugoročno na naše investicije.

POBJEDA: Da li ste zadovoljni tržišnim udjelom Jugopetrola u Crnoj Gori?

SEMELIDES: Iako je Crna Gora mala zemlja, na njenom tržištu postoje četiri međunarodne konkurentne naftne kompanije, uz niz manjih lokalnih naftnih kompanija. Ukoliko i jedna od tih kompanija posustane, vjerujući daje ostvarila rezultate koji su na zadovoljavajućem nivou, sigurno je da će neka druga zauzeti njeno mjesto. Stoga, kroz kontinuirane i pravilno koorđinisane/metodološke napore koji se ulažu u svaki aspekt našeg poslovanja, kao što su širenje mreže, ulaganje u modernizaciju postojećih sredstava, inovacija, korištenje tehnologije, usluga kupaca, uvijek ćemo težiti da zauzmemo bolju poziciju na tržištu.

POBJEDA: Prošle godine najavljene su glavne investicije u ribrandiranje benzinskih stanica Jugopetrola. U kojoj fazi je ovaj proces?

SEMELIDES: Projekat rebrandiranja se već nalazi u fazi sprovođenja i ubrzo će se finalizovati rekonstrukcija prve dvije benzinske stanice, a nakon toga i ostalih. Siguran sam da će naši kupci biti jako zadovoljni novim imidžom kompanije, kao i dodatnim uslugama koje ćemo obezbijediti.

Treba da pomenemo da će projekat rebrandiranja naših benzinskih stanica takođe obuhvatiti postavljanje novih podzemnih rezervoara sa duplim plaštom, pumpi za gorivo, separatora zauljenih voda, modernizovanih u tehnološkom smislu, LED energetski efikasnog osvetljenja, kao i sistema za obnovu para, a sve u skladu sa važećim evropskim standardima.

POBJEDA: U Helenik petroleumu su mišljenja da ima dovoljno novčanih sredstava koja bi željeli da ulože u poslovne aktivnosti. Smatrate li da je moguće da Jugopetrol proširi svoje poslovne aktivnosti na teritoriji Crne Gore?

SEMELIDES: Crna Gora je jako važna za nas i vjerujemo da ima značajan potencijal rasta sa isto tako značajnim razvojnim mogućnostima. Naš cilj je da istražimo svaku poslovnu priliku i da budemo spremni da nastupimo, kako sami, tako u saradnji sa drugim lokalnim kompanijama.

Želimo da budemo dio cjelokupnog sektora energetike Crne Gore i da imamo važnu ulogu u ovom procesu. Planiramo transformaciju iz naftne kompanije u energetsku kompaniju i želimo da budemo dio većeg energetskog sektora. Takođe ćemo preispitati našu poslovnu politiku vezano za oblast prodaje i marketinga, s ciljem uvođenja visoko kvalitetnih goriva raznih vrsta iz naših savremenih rafinerija u Grčkoj, kako bi obezbijedili širi spektar ulja i maziva kroz maloprodajnu i komercijalnu mrežu i proširili spektar drugih proizvoda koji se prodaju na našim benzinskim stanicama. Dalje širenje naše mreže u Crnoj Gori je važno postići kroz targetirane akvizicije postojećih benzinskih stanica, tj. greenfield razvoj.

 

(Cijeli intervju u današnjoj Pobjedi)

Check Also

Banke u Srbiji ostvarile rekordnih pola milijarde eura profita

Cjelokupan finansijski sektor u Srbiji, izuzev faktoringa, poslovao je pozitivno u 2017. godini.

One comment

  1. Konacno stigao novi izvrsni direktor u JGPTK.

    Pa, imajuci u vidu da specijalno tuzilastvo ima dobrih dokaza da pokrene krivicnu protiv ranijeg i niza lokanih menadzera, sadasnjih administratora u patispanj valdi, oko neprikazivanja pravilnog PDV-a, onda je bilo vrijeme mada je nevjerovatno da se u naftnim kompanijama ocekuje bilo kakva transparentnost.
    Mozda ce Poreska uprava ako su stvarno prikupili prave podatke i izvjestaje i tokove novca i robe, konacno moci da pocne da spira sa sebe uzasnu reputaciju kraha oko Telenora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *