Ugovor o prodaji imovine DKP ostaje na snazi

Dodajte komentar

Sutkinja Marijana Pavićević je odbila tužbeni zahtjev NVO “Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP”, kojimje traženo da se utvrdi ništavost ugovora o prodaji nepokretnosti između DKP u stečaju i Zetagradnje.

Dio tužbenog zahtjeva koji se odnosio na utvrđenje ništavosti osnivanja Novog duvanskog kombinata, sutkinja Pavićević je odbacila.

Direktor Udruženja Žarko Knežević nije želio da komentariše presudu dok se ne upozna sa sadržinom, s obzirom da mu presuda još nije stigla. Ovo je druga presuda Privrednog suda, a prvobitnom je akcionarima takođe odbijen tužbeni zahtjev, ali je Vrhovni sud poništio i vratio na početak kod novog sudije.

Tokom postupka, Knežević je tvrdio da stečajni upravnik nije imao pravo da proda imovinu, s obzirom da je sudu blagovremeno dostavljena izjava o namjeri reorganizacije, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o insolventnosti, po kojem imovina ne može biti otuđena prije nego bude potvrđen plan reorganizacije. Tvrdio je i da je ovaj ugovor, osim što je nedozvoljen, i zelenaški, jer je, kako kaže, Zetagradnja iskoristila loše materijalno stanje DKP i ugovorila nesrazmjerno nisku cijenu. Imovina Kombinata je iz trećeg puta sa početnih 25,6 miliona eura procijenjena na 13,1 milion eura, a Zetagradnja je bila jedini ponuđač na tenderu sa 13,2 miliona eura. Zahvaljujući aneksima kojima je utvrđena naknada štete za slučaj odlaganja primopredaje imovine, do čega je i došlo, na kraju platila šest miliona eura manje.

Osim DKP u stečaju, tužbom manjinskih akcionara bili su obuhvaćeni i država, Glavni grad, Novi duvanski kombinat i Zetagradnja.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *