Janet Yellen: Nezavisnost Fed-a “pod prijetnjom” političkih uplitanja

Dodajte komentar

Štit nezavisnosti američke centralne banke od političkog uplitanja Kongresa je “pod prijetnjom”, što bi moglo da nagrize ekonomski napredak, upozorila je predsjednica Federalnih rezervi (Fed), Janet Yellen.

Istraživanja pokazuju da zemlje koje omogućavaju centralnoj banci nezavisnost u kreiranju monetarne politike “imaju tendenciju da ostvaruju bolje makroekonomske rezultate”, rekla je sinoć Yellen u diskusiji na Univerzitetu u Mičigenu, izvještava agencija France Press.

Prema njenim riječima, američki Kongres je 1970. godine “vrlo mudro” usvojio zakon koji je Fedu omogućio nezavisnost, koja je sada ugrožena predlogom zakona kojim bi se revidirale odluke Feda ili zahtijivalo od njega da strogo slijedi matematičku formulu za utvrdjivanje kamatne stope.

“Stalno brinem zbog prijetnji našoj nezavisnosti”, rekla je Yellen.

Mada nije pomenula američkog predsjednika Donalda Trampa, France Press napominje da je on bio vrlo kritičan prema Fedu u predizbornoj kampanji prošle godine.

“Zaista mislim da je nezavisnost centralne banke za donošenje odluka o monetarnoj politici, bez kratkoročnih pritisaka dnevne politike, vrlo važna i da rezultira donošenjem boljih odluka fokusiranih na dugoročne potrebe i zdravlje privrede”, naglasila je Yellen.

To ne znači manje odgovornosti ili transparertnosti Fed-a, kazala je, podsjetivši da ona ima obavezu da dva puta godišnje Kongresu podnosi izvještaje o rezultatima i da održava redovne konferencije za medije, uz objavljivanje zapisnika sa sastanaka Federalnih rezervi.

Yellen je ocijenila da je privreda SAD trenutno “prilično dobrog zdravlja”, i da nastavlja da se postepeno poboljšava u svijetlu globalne finansijske krize 2008. godine. Dodala je da će za centralnu banku biti ključno da ne dozvoli preveliko ubrzanje inflacije.

Ponovila je procjenu centralne banke da je potrebno postepeno podizanje kamatne stope kako bi se inflacija držala oko ciljanog nivoa od dva procenta.

“Ali, ne želimo da čekamo predugo da dođemo do neutralne tačke na kojoj kamatna stopa više neće podsticati ekonomiju”

Ona je upozorila da “centralna banka ne želi situaciju da privreda uleti u pregrijvanje a inflacija poraste iznad cilja, u kojoj bi Fed morao naglo da podiže kamate što bi neizbježno vodilo u recesiju”.

“Mi želimo da budemo ispred te krivine, ne iza nje”, rekla je Yellen.

Fed je podigao kamatne stope dva puta u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon prvog povećanja u decembru 2015, kada je pomjerio referentnu kamatnu stopu sa nultog nivoa prvi put od decembra 2008. godine. Ne samo da je inflacija u SAD blizu Fedovog targeta od dva odsto, već je i stopa nezaposlenosti pala na 4,5 odsto, što je, prema riječima Yellen, niže od granice koju centralni bankari obično smatraju “punom zaposlenošću”, prenosi francuska agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *