Američki ultimatum: Rusija mora da bira između Asada i SAD

Dodajte komentar

Američki državni sekretar Reks Tilerson postavio je danas ultimatum Rusiji da stane na stranu SAD i osudi zemlje kao što je Sirija, ili da prihvati Iran, libansku ekstremističku grupu Hezbolah i sirijskog lidera Bašara Asada.

Posle sastanka s kolegama iz Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja u italijanskom gradu Luki, Tilerson kreće za Moskvu.

Tilerson je rekao da je nejasno da li Rusija nije ozbiljno shvatila svoje obaveze da u Siriji više ne bude hemijskog oružja, ili je prosto nesposobna. Ta razlika “ne znači puno mrtvima” i napad hemijskim oružjem ne smije da se ponovi, dodao je on.

“Želimo da sirijski narod oslobodimo patnji. Rusija može da bude dio te budućnosti i da odigra važnu ulogu. Ili Rusija može da održi svoj savez s tom grupom, za šta vjerujemo da nije u dugoročnom interesu Rusije”, rekao je Tilerson novinarima.

Nasuprot nekim zvaničnicima administracije predsjednika SAD Donalda Trampa koji su slali nejasne poruke da li Asad mora da ode s vlasti i kada, Tilerson je rekao da SAD ne vide Asada u budućnosti Sirije, pošto je izgubio legitimitet.

“Jasno je svima nama da se vladavina porodice Asad bliži kraju. Ali je pitanje kako to završava, a prema našem stavu, sama tranzicija može biti veoma važna za trajnost, stabilnost jedinstvene Sirije”, rekao je Tilerson.

On je rekao da mirovni pregovori u Astani kojima su posredovali Rusija i Iran mogu dati zamah širim pregovorima o političkoj tranziciji, ali samo ako pregovori u glavnom gradu Kazahstana dovedu do trajnog prekida vatre.

Tada bi, po njegovim riječima, mogli da uslijede politički pregovori u Ženevi, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, rekao je Tilerson, ali i dodao da “zasad Astana nije dovelo do velikog napretka”.

Posle hemijskog napada prošle nedjelje, za koji Zapad optužuje snage Asadovog rečima, fokus je na jačanju pritiska na Rusiju koja vojno pomaže Asadu da ostane na vlasti. SAD i druge zemlje smatraju da je Rusija odgovorna za smrt civila, pošto je Moskva dala garancije za sporazum iz 2013. po kojem je Asad trebalo da se odrekne hemijskog oružja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *