Pregled štampe za 10. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

U Njemačku želi 450 oosba

Za Sajam legalnih radnih migracija u Njemačku, koji je održan sredinom marta u Podgorici, bilo je veliko interesovanje, a građani zainteresovani za rad u Njemačkoj, koji su ispunili kriterijume, ušli su njemačku bazu ponude radne snage rekli su iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Lutrija Crne Gore lani zaradila 113 hiljada

Lutrija Crne Gore ostvarila je prošle godine dobit od 113 hiljada eura, pokazuju podaci o poslovanju objavljeni na sajtu Montenegro berze. Godinu ranije Lutrija je imala dobit od 35 hiljada eura.

Rade kod države i vode 50 stečajeva

Od 224 stečajna upravnika u Crnoj Gori, koliko ih ukupno ima danas, 95 je bilo aktivno tokom 2015. godine, a njih 94 tokom 2016. godine.

Dnevne novine

Do kraja 2017. biće povezani dalekovodi u Lastvi i Vilanovi

Kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) realizuje projekat energetskog povezivanja Italije i Crne Gore, usvojila je nedavno razvojni plan za 2017. godinu koji prevdiđa ulaganja od oko 7,8 milijardi eura u niz projekta. Između ostalog, kako se navodi u planu, nastaviće se sa realizacijom projekta energetskog povezivanja sa našom država, koji će do kraja 2017. biti priveden kraju.

Crnoj Gori potrebne dodatne mjere za smanjenje potrošnje

Crnogorska ekonomija bi, prema projekcijama Svjetske banke (SB), prosječno na godišnjem nivou trebalo da jača 2,8 odsto do 2019. godine, iako se rast trenutno, kako smatraju u SB, zasniva na neodrživom modelu koji se oslanja na investicije s javnim finansiranjem i potrošnju. Iz SB su kazali da se, iako pozitivan, srednjoročni izgled Crne Gore suočava sa značajnim rizicima.

Marković: Ovo je investitor kakvog je Vlada željela

Turistički kompleks Portonovi biće završen u zadatom roku, a Crna Gora će dobiti rizort po kojem će biti prepoznata na svjetskoj turističkoj mapi, ocijenio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Dan

 

Dobit 464 hiljade eura

Kompanija Marina Bar, u većinskom državnom vlasništvu, završila je prošlu godinu sa neto dobiti u iznosu od 464,27 hiljada eura, što je za 27 odsto više u odnosu na 2015. godinu, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, kojije objavljen na sajtu Montenegroberze.

Traže direktora

Ski-rizort Kolašin 1450 raspisao je juče konkurs za prijem u radni odnos izvršnog direktora tog preduzeća. Na taj način se završava i dugogodišnji radni angažman dosadašnjeg direktora tog preduzeća Bobana Šćepanovića. Šćepanović je ranije potvrdio medijima da odlazi sa te funkcije, ali nije želio da komentariše razloge odlaska, već je kazao da će se oglasiti zvaničnim saopštenjem.

Pozajmile 233 milijarde dolara

Banke u eurozoni pohrlile su u velikom broju na poslednju aukciju jeftinih dugoročnih kredita koje dodjeljuje Evropska centralna banka. Ukupno 474 banke pozajmile su 233,5 milijardi eura, što je skoro četiri puta više nego na decembarskoj aukciji ECB-a na, kojoj su se zadužile 62,2 milijarde eura.

Pobjeda

Bilo bi struje i za izvoz

Poznato je da najznačajniji ijedini neiscrpni “izvor za proizvodnju ekološki najčistije električne energije Crna Gora ima u rijekama: Tara, Morača, Piva, Lim, Zeta i Ibar. Hidroenergetski potencijal tih glavnih vodotoka prilično je izučen. O tome postoji obimna i na visokom nivou obrade kvalitetna projektna dokumentacija sa tehničkim rješenjima, koja se, nažalost, odavno ne realizuje, tako daje iskorišćeno svega oko 18 odsto tog najdragocjenijeg resursa, a struju uvozimo.

Imamo pare, sad treba da odlučimo u šta ćemo ulagati

Prošle godine smo prošli kroz period stabilizacije s ciljem formiranja tokova gotovine za otplatu zajmova i stabilizaciju kompanije. Ta faza je sada završena i zadovoljni smo što je moguće proširenje naših poslovnih aktivnosti, izjavio je u intervjuu za Pobjedu izvršni direktor Helenik petroleuma Grigoris S. Stergioulis.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *