Deutsche Bank prikupio osam milijardi eura svježeg kapitala

Dodajte komentar

Posrnuli njemački zajmodavac Deutsche Bank u petak je objavio da je prikupio osam milijardi eura svježeg kapitala u sklopu nastojanja da poboljša kapitalnu poziciju nakon dvije godine gubitaka u poslovanju. 

Iz banke su saopštili da su izdali 687,5 miliona novih dionica po pojedinačnoj cijeni od 11,65 eura.
Otkupljeno je otprilike 98,9 posto ponuđenih dionica, što odgovara oko 8,5 milijardi dolara svježeg kapitala, izvijestili su iz banke.

Nakon dokapitalizacije stopa adekvatnosti kapitala trebala bi porasti s 11,8 posto koliko je iznosila na kraju prošle godine na 14,1 posto.

Deutsche Bank muku muči s promjenom negativnih trendova u poslovanju od finansijske krize 2008., u kontekstu nagomilanih tužbi i znatno smanjenih prihoda pod uticajem viših regulatornih troškova.

Reputacija njemačkog zajmodavca ozbiljno je narušena nakon što je otkriveno da su obmanjivali kupce hartija od vrijednosti baziranih na hipotekarnim kreditima, kao i da su s drugim bankama dogovarali visinu referentnih kamatnih stopa.

U januaru ove godine banka je postigla nagodbu s američkim ministarstvom pravosuđa, u sklopu koje su se obvezali da plate rekordnu naknadu od 7,2 milijarde dolara zbog uloge u finansijskom krahu iz 2008. godine.

Banka je u 2016. zabilježila neto gubitak od 1,4 milijarde eura a s minusom su poslovali i 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *