Pregled štampe za 7. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Samo CG u regiji imala sporiji rast

U regionu zapadnog Balkana u prošloj godini je evidentiran brži rast, osim u Crnoj Gori gdje je došlo do laganog usporavanja, saopštili su predstavnici Svjetske banke (SB).

Nadležni i dalje kriju važna dokumenta

Institut alternativa (IA) pozvao je Upravu za javne nabavke i Ministarstvo finansija da informišu javnost dokle se stiglo sa pripremom zakona o javnim nabavkama i da stave tačku na praksu skrivanja tako važnih dokumenata.

Ribnicu kupuje Mališićeva firma

Stečajne uprave Duklja Ribnice i Jastreba izabrali su ponudu firme Ribnica Comerc, u vlasništvu biznismena Miroslava Mališića, kao najbolju na 16. nadmetanju za prodaju poznatog podgoričkog restorana Ribnica sa pripadajućim zemljištem, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Dnevne novine

Vlada Crne gore odlučna da gradi most Verige

Vlada Crne Gore odlučna je da realizuje projekat gradnje mosta Verige, potvrdio je juče ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Ostvaren napredak u poglavljima kojima rukovodi Centralna banka

U sva tri poglavlja kojima u pregovaračkom procesu Evropskom unijom (EU) rukovodi Centralna banka Crne Gore (CBCG) ostvaren je značajan napredak, saopštio je guverner CBCG Radoje Žugić na jučerašnjem sastanku sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Dan

Favorizuju Poljake na štetu države

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila je juče Lučkoj upravi komentare na nacrte koncesionog akta i ugovora za privredno korišćenje Luke Bar i zatražila da se ta dokumenta povuku sa javne rasprave, jer, prema njihovim riječima, sadrže niz kontroverznih i protivzakonitih odredbi kojima se na štetu Crne Gore i njene privrede favorizuje poljska kompanija OT lodžistiks (OTL), kao potencijalni kupac državnog preduzeća.

Brine ih kako će Crna Gora vraćati dugove

Crnoj Gori će biti potrebna ambicioznija fiskalna konsolidacija kako bi se stvorio prostor za uredno servisiranje obaveza koje državu očekuju u periodu od 2019. do 2021. godine, a iznose preko 16 odsto BDP-a, ocjena je Svjetske banke.

Most na Verigama će koštati 55 miliona

Vlada je odlučila da gradi most na Verigama preko Bokokotorskog zaliva i obilaznicu oko Tivta koji bi se spojili sa aerodromom u Tivtu, kazao je ministar saobraćaja Mirsad Nurković. Most je izabran prije tunela, jer je druga varijanta višestruko nepovoljnija.

Pobjeda

Četiri proizvođača zakupila 45 hektara

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović potpisao je sa četiri proizvođača ugovore o zakupu oko 45 hektara zemljišta u državnom vlasništvu na Grahovu.

Naknade treba uzeti majkama i dati djeci

Crna Gora konačno treba da počne da primjenjuje fiskalna pravila, smanji broj zaposlenih u javnom sektoru, preformuliše naknade za majke ka smanjenju dječjeg siromaštva, smanji broj prijevremenih penzionisanja i redefiniše investicionu politiku saopštili su juče predstavnici Svjetske banke na predstavljanju redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan.

Traži se finansijer za most Verige

Vlada je juče formirala ekspertsku ekipu koja treba da se bavi analizom mogućeg iznalaženja novca i izgradnje mosta Verije preko Bokokotorskg zaliva kazao je nakon sjednice Vlade ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *