Most na Verigama će koštati 55 miliona

Vlada je odlučila da gradi most na Verigama preko Bokokotorskog zaliva i obilaznicu oko Tivta koji bi se spojili sa aerodromom u Tivtu, kazao je ministar saobraćaja Mirsad Nurković. Most je izabran prije tunela, jer je druga varijanta višestruko nepovoljnija.

“Prije nekoliko dana dobili smo inicijativu Monteputa za otpočinjanje aktivnosti i stvaranje uslova za realizaciju projekta. Na sjednici su donijeti zaključci i formirana ekspertska grupa koja će se baviti analizom mogućeg nalaženja finansijskih sredstava i opcijom za realizaciju projekta. Država nema mogućnosti da projekat finansira iz budžeta, tako da ćemo tražiti druge opcije”, rekao je Nurković nakon sjednice Vlade.

Prema preliminarnim podacima, kako je kazao, most sa zaobilaznicom trebalo bi da košta 155 miliona eura. To je za 20 miliona manje od cifre koja je navedena u prethodnoj, tajnoj, informaciji Vlade razmatranoj u julu. Tada je Vlada namjeravala da se preko Monteputa zaduži 175 miliona eura, a da za pozajmicu pod hipoteku stavi tunel Sozinu. Novac bi obezbijedila Republika Azerbejdžan, a radove bi izvodila kompanija iz te zemlje koja bi bila oslobođena svih poreza, doprinosa, akciza i taksi. Protiv takvog plana su bili tadašnji predstavnici opozicije u Vladi i sve do sada se ovaj projekat nije spominjao.

Informacija o projektu nije objavljivana nakon sjednice.

Nurković je kazao da postoji veliko interesovanje međunarodnih investitora, koji imaju sredstva za ulazak u realizaciju projekta, ali nije navodio kojih. Istakao je da će investitor i izvođač radova na projektu biti izabrani na javnom tenderu.

“Vlada ne može direktno da potpiše ugovor sa nekom firmom koja bi finansirala projekat, već mora da poštuje zakonsku regulativu u vezi sa javnim nabavkama, kao i direktive EU. Vlada će, ukoliko se nađe investitor koji bi uložio sredstva u projekat, predložiti da kompanija Monteput bude nosilac posla, dok će izvođač radova biti izabran na tenderu. Smatramo da ćemo naći zainteresovane investitore i da ćemo moći da realizujemo taj jako važan i zahtjevan projekat”, rekao je Nurković.

Dan

 

Check Also

Prva emisija obveznica Srpske od 200 miliona eura emitovana na Bečkoj berzi

Prva emisija obveznica Republike Srpske od 200 miliona eura emitovana je u četvrtak na Bečkoj …

One comment

  1. Vjerovali ili ne i vase tekstove neko cita.Ispravite naslov u 155mil € a ne 55.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *