Carrefour ili Tesco mogući kupci Mercatora

Dodajte komentar

Slovenačka se javnost već danima zabavlja s idejom kako bi za Mercator bilo najbolje da pronađe novog, moćnog vlasnika. Prodaja nekih od Agrokorovih kćerinskih društava sasvim je vjerovatna opcija. Na prodaju bi tako mogli i Mercator ili Konzum.

Većih potresa za Mercator neće biti”, kaže za Delo Črt Kostevc s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani koji ocjenjuje kako Mercator u Sloveniji još uvijek ima snažan brend i dobar položaj na tržištu.

Iako, kaže, trebalo bi provjeriti što je od Mercatora uopšte ostalo nakon što ga je preuzeo Agrokor.

Ako nije finansijski osiromašen, ako su Mercatorove nekretnine u Hrvatskoj i dalje u njegovom vlasništvu te ako su slovenački dobavljači preživjeli, Mercator bi mogao biti na meti potencijalnih kuapca poput Tesca ili Carrefoura, smatra Kostevc.

Janez Prašnikar, s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta smatra kako bi kod eventualnog preuzimanja Mercatora ključni elementi bili interes i cijena. Upozorava da Agrokor zapravo nije ekonomski vlasnik Mercatora.

“To je konzorcijum banaka s kojima Mercator ima sklopljen sporazum. To nisu iste banke u ime kojih Antonio Alvarez vodi restrukturiranje”, upozorava Prašnikar.

Dakle, u slučaju moguće prodaje Mercatora mogući su dodatni zapleti jer nije moguće računati na saglasnost interesa Alvareza i konzorcija banaka.

Drugi mogući scenario je zadržavanje svih važnijih kompanija u grupaciji Agrokor, pa i Mercatora, te njihovo rješavanje u paketu. Prašnikar je uvjeren da bi Todorić, kad bi zadržao imperiju i kontrolu nad restrukturiranjem s Mercatorom postupao kao s porodičnim zlatninom.

“U postupku finansijskog restrukturiranja prodao bi ga zadnjeg. I to tek ako bi morao”, uvjeren je Prašnikar.

Treći i daleko najmanje vjerovatan scenario je stečaj Agrokora.

“Ako bismo bili brutalno sebični, to bi bila najboija opcija za Mercator”, kažu izvori Dela.

U tom scenartiju, naime Agrokor više ne bi mogao finansijski iscrpljivati Mercator.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *