I Montenegro erlajns traži otplatu duga u ratama

Dodajte komentar

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Erlajns (MA), Rudnik uglja Pljevlja, Vektra Montenegro, Plantaže i Tehnoput su među 2.650 kompanija koje su, uz 2.790 građana, podnijele zahtjev za reprogram poreskog duga.

To je juče saopštio direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša, ističući da su ukupna dugovanja pravnih i fizičkih lica koja su se odlučila za reprogram 184,88 miliona eura, od čega je već uplaćeno 1,83 miliona.

Najveći iznos duga od prijavljenih kompanija ima MA, koji duguje 15,38 miliona eura. Njegova mogućnost otplate duga u ratama je neizvjesna jer je to preduzeće prethodno koristilo državnu pomoć, ali će, kako je kazao Mugoša, Vlada o tome naknadno odlučiti.

“Kompanija je koristila državnu pomoć, što znači da ne bi trebalo da ima pravo na to, ali mi smo sve zahtjeve primili, pa ćemo ih obraditi u narednih sedam dana. Vlada posvećeno traži rješenje za to, kao i za još par državnih preduzeća koja su se javila”, rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

Sljedeći na listi po visini dugovanj a je pljevaljski Rudnik uglj a sa 13,89 miliona eura duga, a slijede ga Vektra Montenegro sa 5,15 miliona, Plantaže sa 4,18 miliona i Tehnoput sa 3,45 miliona eura duga. Ovi poreski obveznici, kao i svi koji se nijesu prijavili za reprogram, u obavezi su, naglasio je Mugoša, da uredno izmiruju tekuće obaveze.

Najviše zahtjeva u Podgorici

Najviše zahtjeva za reprogram poreskog duga podnijeto je u Podgorici, gdje je 1.340 lica zatražilo otplatu dugovanja na rate. Potraživanja države prema njima iznose 74,49 miliona eura. U Budvi je dostavljeno 437 zahtjeva sa 14,33 miliona eura duga, a u Pljevljima 265 sa iznosom od 22,72 miliona eura neizmirenih obaveza.

“Osnovni dug prijavljenih kompanija i građana iznosi 164,92 miliona eura, a kamata 19,96 miliona”, precizirao je Mugoša.

Sa Crne liste poreskih dužnika prijavilo se njih 127, sa ukupnim dugom od 101,9 miliona. Mugoša je naveo je da su još 233 poreska obveznika, sa skoro 14 miliona eura duga, preuzela N3 obrasac, ali još nijesu podnijeli zahtjev. To će moći da urade do petka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *