Blokada računa utiče na poslovanje

Dodajte komentar

Na poslovanje trgovačkih preduzeća u Crnoj Gori negativno utiču siva ekonomija, odnosno neformalno osiguravanje zaposlenih na minimalnu zaradu, primanje dijela zarade na ruke, te nelegalna prodaja putem novinskih naslova, ocijenjeno je na sjednici Odbora trgovine Privredne komore.

Članovi su naglasili da na poslovanja trgovačkih preduzeća jako loše utiče i slaba naplata potraživanja, te sve češće blokade računa. Poslovanje preduzeća u sektoru trgovine opterećuju i visoke takse i naknade, posebno na lokalnom nivou, nedostatak finansijskih sredstava i odgovarajućeg kadra.

Prosječna neto zarada u trgovini iznosila je 345 eura i bila je 3,6 odsto veća nego 2015. U tom sektoru zabilježen je najveći broj zaposlenih u poređenju sa drugim privrednim djelatnostima.

Iz PKCG navode da je ukupna robna razmjena Crne Gore u prošloj godini iznosila 2,4 milijarde eura i bila je 10,5 odsto veća nego 2015. Izvezena je roba vrijedna 325,8 miliona eura, dok je vrijednost uvezene
robe bila 2,1 milijardu eura.

Najviše se trgovalo sa zemljama EU, 46,7 odsto, za kojima slijede članice CEFTA regiona, 32,5 odsto. Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 82 miliona eura, Mađarska sa 34,9 miliona i Bosna i Hercegovina (BiH) sa 26,6 miliona. Glavni partneri u uvozu bili su Srbija sa 457,1 milion eura, Njemačka sa 217 miliona i Kina sa 184,6 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *