Projekat 1000+: Plaćaju i kiriju i rate za stan

Dodajte komentar

Učesnici projekta Hiljadu plus, koji su kupili stanove kod pojedinih investitora nezadovoljni su jer stambeno-poslovni objekat, konkretno u zgradi u podgoričkom naselju Zagorič, nijesu završeni u predviđenom roku, odnosno do marta.

Dnevnom listu “Dan” su se anonimno obratili kupci stanova u Zagoriču, koji su naveli da su bili do zgrade, te da su im na licu mjesta kazali da se objekat neće završiti do juna. Anonimno su se obratili i Projektnom odboru za projekat Hiljadu plus.

“Tražimo da preuzmete sve mjere iz vaše nadležnosti i na taj način natjerate, ne samo ovog, već sve druge neodgovorne izvođače da poštuju rokove koje su dali. Niste uspjeli da dogovorite grejs period i da sa plaćanjem rata počnemo tek po useljenju, tako da sam siguran da razumijete sve nas koji sa državnom platom plaćamo rate za kredite plus podstanarsku kiriju, plus svakodnevni troškovi za djecu”, navedeno je u pismu upućenom projektnom odboru u ime grupe kupaca.

U Zagoriču su preko projekta nuđena 83 stana po cijeni od 1.100 eura za kvadrat. Podatak koliko je stanova prodato od 83, odnosno koliko kupaca čeka da se zgrada završi, redakcija Dana nije uspjela da dobije.

Zbog kašnjenja u izgradnji, grupa stanara je od Projektnog odbora tražila da aktivira garancije i tako natjera investitora da poštuje ugovor, odnosno da izgradi objekat na vrijeme. Iz Projektnog odbora su kazali da su investitori dostavili garanciju u visini od pet odsto od iznosa ponude, odnosno vrijednosti ponuđenih stambenih jedinica, te da se njima obezbjeđuje završetak izgradnje objekata, a da je pojedinačnim kupoprodajnim ugovorima između kupaca i investitora definisano kašnjenje u izgradnji i eventualno plaćanje penala u slučaju kašnjenja sa rokom izgradnje.

“Kako je kod pojedinih investitora došlo do kašnjenja u izgradnji, Projektni odbor je pozvao investitore da riješe probleme, posebno jer značajan broj korisnika plaća istovremeno i kiriju i ratu za stan u trajanju od jednog do četiri mjeseca, zavisno od objekta gdje su kupili stan. Shodno informacijama dobijenim od investitora, pet od šest ponuđenih objekata su završeni i useljeni, ili su u fazi useljenja, dok će objekat u Zagoriču biti završen u roku od dva mjeseca”, kazali su “Danu” iz Projektnog odbora i dodali da su ovim povodom već zakazali sastanak sa investitorom..

Oni su istakli da, prema njihovim saznanjima, ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, između ostalog, sadrži odredbu koja definiše rok ispunjenja obaveze prodavca izgradnju objekta, i odredbe o naknadi štete u slučaju kašnjenja.

Projektom Hiljadu plus stambeno pitanje je riješilo oko 400 porodica.

Garantovali za rokove

Grupa kupaca je podsjetila Projektni odbor da su tokom raspisivanja javnog poziva garantovali da će se zgrade završiti u dogovorenom roku. Oni su naveli da investitor kasni i sa izgradnjom zgrade na Zabjelu gdje je prodavano oko 60 stanova, kao i da su kasnili sa zgradom na Starom aerodromu.

“Dva razloga su očigledna za njihovo kašnjenje. Prvi je da su sredstva dobijena od korisnika projekta Hiljadu plus preusmjerili u nove investicije, kako bi i ove godine mogli da izađu u projektu Hiljadu plus, a drugi zato što ne plaćaju penale jer kasne sa izgradnjom, a Projektni odbor im nije aktivirao garancije. Da su im u decembru puštene garancije za zgradu na Starom aerodromu, sigurno bi i zgrade na Zabjelu i u Zagoriču bile završene u roku”, zaključili su kupci.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *