Lozinke odlaze u prošlost

Dodajte komentar

Lozinke polako odlaze u prošlost, a stručnjaci tvrde da kompanije namjeravaju da uvedu “pametne” načine autentifikacije, pa ćemo tako u budućnosti u svoja virtuelna dokumenta ulaziti uz pomoć pulsa, vena, skeniranjem dužice ili čitanjem sa usana.

Standardne lozinke će se još dugo koristiti u svijetu jer čovječanstvo nije spremno da biometrijske podatke i lične osobenosti stavi u službu provajdera, bezbjednosnih agencija i država. Međutim, novi način identifikacije primjenjivaće oni kojima je važna zaštita podataka, kao što su vlade, državne službe i agencije.

Otisci prstiju su najstariji način za provjeru identiteta, ali naučnici tvrde da uskoro to mogu da postanu i drugi dijelovi tijela, kao što su ruke, oči, raspored vena ili glas. Ovi biometrijski podaci otklanjaju potrebu za pamćenjem lozinki, jer lozinka postajemo mi sami.

Radnici “Googlea”, dobili su patent za tehnologiju koja umjesto lica ili otiska prsta mjeri različite dijelove tijela. Dubinska kamera snima, a zatim softver spaja ono što vidi sa svojom bazom i povezuje da li dužina vrata, odgovara rukama, ili da li su ruke u proporciji sa korisnikovim tijelom. Osim toga, nedavno su naučnici iz Hongkonga razvili softver koji osobu prepoznaje po načinu na koji izgovara određene riječi, a kamera identifikuje jedinstvene pokrete usana.

U velikim svjetskim kompanijama već su počele da se koriste metode za identifikaciju, koje su do juče bile naučna fantastika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *