Tesla u prvom kvartalu isporučio rekordan broj automobila

Dodajte komentar

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario je 70-postotni porast prodaje u odnosu na isto razdoblje lani, prodavši rekordnih nešto više od 25 hiljada automobila.

To predstavlja oporavak za tu američku kompaniju nakon problema u proizvodnji krajem prošle godine koji su rezultirali padom isporuka od 9 posto u četvrtom tromjesečju.

Kompanija Tesla je osnovana 2003. godine. Pod kontrolom je poduzetnika Elona Muska, koji u vlasništvu ima i kompaniju za proizvodnju svemirskih raketa SpaceX.

Prošle nedjelje kineski Tencent Holdings kupio je 5-postotni udio u Tesli za gotovo 1,8 milijardi dolara.
To je podsticaj za kompaniju koja je značajno ulagala u podizanje proizvodnje te se ove godine suočava s visokim troškovima s obzirom na lansiranje novog Modela 3.

Kako ga opisuju iz Tesle, to je vozilo srednje veličine te ‘najpovoljniji i najpristupačniji” automobil dosad. Iz kompanije se nadaju kako će imati veliki tržišni odjek.

Model 3 će ove godine biti dostupan na američkom tržištu po cijeni od 35 hiljada dolara. To je znatno povoljnije od trenutnih Teslinih brendova – Modela X i Modela S, čije cijene prelaze 70 hiljada dolara.
U prvom tromjesečju ove godine, Model S je isporučen u 13.450 primjeraka, a Model X u 11.550.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *