Radovi Nataše Drešić u prostorijama Crnogorske komercijalne banke

1 komentar

Radovi pripravnice na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, grafičarke Nataše Drešić, od danas su izloženi u prostorijama Crnogorske komercijalne banke, flijala Moskovska, u Podgorici.

Nataša Drešić je rođena u Baru 1987.godine. Osnovne i specijalističke studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na grafičkom odsjeku u klasi prof. mr. Anke Burić 2016. godine. Tokom 2015. godine bila je na studijskom putovanju na Ecole Superieure d’Art de Lorraine u Metz-u, Francuska gdje je imala priliku i da samostalno izlaže. Dobitnica je brojih stipendija i priznanja, među kojima je i stipendija CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017.godinu. Izlagala je kolektivno i samostalno, u zemlji i inostranstvu.

“Prihvatajući i razumijevajući svu specifičnost i delikatnost grafike kao medija, u smislu jedinstvenosti njenog poimanja kao umjetnosti multioriginala, grafičarka Nataša Drešić svoj stvaralački izraz kreira njegujući i poštujući ono primarno shvatanje grafičke posebnosti, poniklo iz naslijeđa njene viševjekovne tradicije, koje podrazumijeva strpljivu i predanu posvećenost zahtijevnim tehničkim procesima litografije, algrafije ili serigrafije. U aktuelnom vremenu modernih tehnologija, brzog umnožavanja i masovne produkcije, takav pristup grafičkom djelu sve više postaje izuzetak, naročito u generaciji mlađih umjetnika kojima autorka pripada, pa u tom smislu posmatrano njeno djelo dobija još jednu nijansu ozbiljnosti u odnosu prema cjelokupnom procesu stvaranja.

Za idejnim podsticajima autorka traga kroz vlastite utiske o poimanju Života i Svijeta, promišljanjima o nutrini sopstvenog unutrašnjeg Bića, unutrašnjih pejzaža memorisanih u dalekim predjelima Nesvjesnog do kojih se stiže strpljivim i ponekad bolnim poniranjima u Sebe, kroz lutanja i otkrivanja onog iskonskog, jedinstvenog, početnog impulsa vlastite energije, sa kojom se svako od nas rodi, a koja ima moć da stvara.”- napisala je istoričarka umjetnosti, Milica Bezmarević o radovima Natase Drešić.

U cilju razvijanja, podsticanja i promovisanja mladih likovnih stvaralaca, Crnogorska komercijalna banka je sa Fakultetom likovnih umjetnosti zaključila Protokol o saradnji na osnovu kojeg se radovi studenata i saradnika fakulteta izlažu u poslovnici banke u Moskovskoj ulici.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *