Dolar blago ojačao

Dodajte komentar

Dolar je u petak blago ojačao prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima i na putu je nedjeljnog dobitka od gotovo jedan posto, a podršku mu je pružila podignuta procjena rasta američke ekonomije u četvrtom kvartalu prošle godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je blagih 0,1 posto, na 100,46 bodova, i na putu je tako najboljeg rezultata u posljednjih sedam nedjelja.

Međutim, na tromjesečnom je nivopu na putu 1,7-procentnog gubitka, najvećeg u godinu dana, zbog neizvjesnosti u vezi sprovođenja obećanih mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa. Očekivanje niza mjera u području poreske reforme i jačanja državne infrastrukturne potrošnje početkom godine podiglo je vrijednost dolarovog indeksa na najviše nivoe u 14 godina.

Euro je pak jutros ojačao blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,0694 dolara, i time se donekle stabilizovao nakon što je u protekla četiri dana oslabio gotovo dva posto.

Kurs dolara u takvim je okolnostima ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na jen, na 111,90 jena, a veće promjene nije zabilježio ni prema funti kojom se tako trgovalo po 1,2455 dolara

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *