Pregled štampe za 30. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

CBCG PROŠLE GODINE IMALA DOBIT OD OKO 1,83 MILIONA

Centralna banka ostvarila je prošle godine neto dobit od 1,83 miliona eura, saopšteno je nakon sjednice Savjeta CBCG koji je usvojio Izvještaj o radu CBCG u 2016. godini i izvještaje o stabilnosti finansijskog sistema i stabilnosti cijena za 2016, kao i izvještaj o poslovanju banaka i MFI u četvrtom kvartalu 2016

Tender za sanaciju južne obale

Kompanija Port of Adria objavila je pretkvalifkacioni tender za izbor izvođača radova sanacije i ojačanja konstrukcije južne obale GAT-a 1, saopšteno je juče iz te kompanije.

Stanogradnja više nije unosna

Da gradnja stanova i apartmana za tržište više nije toliko unosan biznis u Crnoj Gori, potvrđuje i satatistika Ministarstva održivog razvoja i turizma prema kojoj je prošle godine izdato manje dozvola za ovaj građevinski sektor.

Dnevne novine

Dodijeljeni sertfikati

Predstavnici Akreditacionog tijela Crne Gore (ATCG) uručili su juče sertifikate o akreditaciji za pet kompanija, što je, kako je ocijenjeno, dokaz da građani dobijaju kvalitetnu uslugu i provjeren proizvod.

Sve ćelije u KAP-u će raditi do kraja godine

Nikšićki Uniprom je, od preuzimanja Kombinata aluminijuma (KAP) u julu 2014, u podgoričku fabriku uložio više od 10 miliona eura kroz investicije u opremu, ljude i nove ćelije, kazao je glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić.

Vidjećemo nakon istrage o čemu se radi

Premijer Duško Marković saopštio je juče da će Vlada, nakon što se završi tužilačka istraga u slučaju Novog duvanskog kombinata (NDKP), sagledati situaciju sa vlasnikom kompanije i donijeti odluku o budućnosti fabrike.

Dan

Zbog propisa EU godišnje 62 miliona

Godišnji troškovi emisije ugljen-dioksida (C02) iz drugog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) mogli bi da koštaju minimum osam miliona godišnje, pokazuje analiza nevladine organizacije CEE Benkvoč (Bankwatch). To je trošak, ukoliko se uzme minimalna cijena od pet eura po toni, dok bi sa povećanjem troškova emisije suma, prema projekcijama kuće Rougu, mogla da dostigne 82 miliona godišnje u 2040. godini. U prosjeku od 2021. do 2040. godine troškovi bi mogli da iznose 62 miliona godišnje.

Preko lažnih kredita podigli milion eura

Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu je po prijavi Atlas banke protiv tri bivša službenika, Lidije Bulatović, Dragane Rakočević i Miloša Medenice, formiralo optužni predlog nakon što je saslušano oko 400 svjedoka.

Put opcija važi do 30. septembra

A2A i Vlada potpisali su juče aneks akcionarskog ugovora za upravljanje Elektroprivredom (EPCG), saopštili su iz italijanske kompanije. – Aneks ugovora će važiti šest mjeseci, do 30. juna, dok će put opcija moći da se aktivira od 1. jula do 30. septembra. Ostali članovi ugovora se nijesu modifikovali naveli su u saopštenju predstavnici A2A.

Pobjeda

Za Budvu na pjenu od mora duguju 64 hiljade

Svjedočenjem nekadašnjeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića i šefice njegovog kabineta Jelene Baštrice zaključena je glavna rasprava po tužbi firme “MM production Montenegro” direktora Milutina Mime Karadžića protiv budvanske opštine zbog 64 hiljade eura duga.

Poskupiće kvote za TE

Analiza deset regionalnih termoelektrana, koju je uradio Benkvoč, pokazala je da bi troškovi emisije ugljen-dioksida uračunati u cijenu gradnje novih TE mogli postati ozbiljna opasnost za kompanije i društvo. Radi se o obavezi kompanija da kupuju emisijske kvote za ugalj, pa su izračunali da bi kvote za drugi blok TE, uz cijenu od pet eura po toni, koštale osam miliona godišnje. Prema saopštenju NVO Grin hom, očekuje se poskupljenje kvote po toni na 35 eura, pa bi godišnji trošak mogao da bude 55,6 miliona eura.

KAP planira da proizvede 46 tona tečnog metala

Situacija u KAP-u, otkad ga je preuzeo Uniprom, je bolja nego ranije, jer je uloženo deset miliona eura u opremu, ljude i nove ćelije, naveo je glavni menadžer u kompaniji Nebojša Dožić i dodao daje u rad pušteno 80 novih ćelija. On je učestvovao na okruglom stolu o perspektivi industrije metala u Privrednoj komori, na kome je ocijenjeno da metalna industrija u Crnoj Gori ima perspektivu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *