Od 2014. u KAP uloćeno više od 10 miliona eura

Dodajte komentar

Nikšićki Uniprom je, od preuzimanja Kombinata aluminijuma (KAP) u julu 2014, u podgoričku fabriku uložio više od 10 miliona eura kroz investicije u opremu, ljude i nove ćelije, kazao je glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić.

On je, na okruglom stolu o industriji metala u Crnoj Gori, rekao da je do sada pušteno u rad 80 novih ćelija, te da je proizvodnja u KAP-u u prošloj godini bila oko 39.000 tona tečnog aluminijuma.

“Plan za ovu godinu je oko 46.000 tona, stim što ćemo do kraja godine pustiti kompletno sve ćelije u B seriji i to će biti nivo godišnje proizvodnje od 60.000 tona”, istakao je Dožić na skupu u Privrednoj komori (PKCG).

Govoreći o investicijama, on je naveo da će tokom naredne sedmice biti potpisan ugovor za prvu liniju za proizvodnju legura u formi malih ingota, vrijedan šest miliona eura.

“Nakon toga, na redu je investicija za trupce, a kasnije očekujemo i ostale. Glavna investicija u narednom periodu je povećanje kapaciteta, odnosno puštanje u rad još preko 100 novih ćelija, jer se stare moraju isključivati iz rada i ponovo remontovati”, pojasnio je Dožić.

U radnom odnosu u KAPu trenutno je oko 550 radnika, čija je prosječna plata, kako tvrdi Dožić, između 750 i 800 eura.

Potpredsjednik PKCG Stanko Zloković ocijenio je da je metalna industrija u Crnoj Gori potencijal koji se mora kvalitetnije i bolje iskoristiti.

“To je sektor koji je dominantan u crnogorskom izvozu. Sve to ukazuje da je potrebno uložiti zajednički napor države, kompanija, nauke i školstva da se ovaj sektor na kvalitetniji način oživi i napravi rezultate koje objektivno može napraviti”, poručio je Zloković, dodajući da, prije svega, misli na Uniprom KAP i Željezaru Toščelik.

Slovenija pozitivan primjer

Predsjednik Privredne komore Slovenije i savjetnik u Željezari Store Steel Marjan Mačkošek rekao je da je ta zemlja prošle godine imala izvoz veći od 31 milijardu eura, od čega je proizvoda bilo skoro 25 milijardi.

“Očuvali smo školski sistem, odbranili zatvaranje Metalurškog fakulteta u Ljubljani i sada smo počeli otvarati i srednje škole, jer je to jedina deviza da možete na tom području biti uspješni na dugi rok”, kazao je Mačkošek.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *