Džeparac na kartici za vaše dijete? – Prednosti i mane

Dodajte komentar

Roditeljstvo sa sobom nosi brojne izazove. Svi roditelji žele da im djeca izrastu u dobre i kvalitetne ljude. Kako djeca rastu, postaje sve veći izazov razviti im dobre navike. Na tom putu svakodnevno se susrijećemo sa velikim brojem dilema.

Među važnim osobinama čiji bi razvoj trebalo da podstičemo kod djece je ta da budu strpljiva kada je novac u pitanju i da njime raspolažu na odgovoran način. Sve aktuelnije pitanje iz ove oblasti jeste na koji način bi trebalo dati djeci novac na raspolaganje – u kešu ili na kartici?

Koje su prednosti i mane kartice pokušaćemo da vam približimo u nastavku teksta.

Povjerenje, ali i odgovornost

Savjet za roditelje

Djeca uče o novcu, organizaciji budžeta, odgovornosti plaćanja računa i trošenju posmatrajući svoje roditelje. Zato je za roditelje veoma važno da budu pravi primjer svojoj djeci.

Stvaranje dobrih navika i zdravog načina razmišljanja o novcu kod djece je jednostavnije ako počnemo na vrijeme. Dok su još mali bitno im je objasniti razliku između želja i potreba, da ne moraju kupiti baš svaku stvar koju požele. To će ih pripremiti za donošenje mudrih odluka o budućoj potrošnji novca.

Kada procijenite da je vaše dijete spremno (obično je to u doba adolescencije), možete mu dati i platnu karticu. Davanjem kartice stavljate do znanja vašoj ćerki ili sinu da im vjerujete, što je velika stvar za njih. S druge strane, dijete ima slobodu odlučivanja i odgovornost da opravda dato povjerenje, te svoje ponašanje mora prilagoditi novonastaloj situaciji.

Svom djetetu karticu možete dati na raspolaganje i prije nego što postane punoljetno, tako što ćete kod vaše banke otvoriti zaseban račun, namijenjen isključivo potrebama vašeg djeteta. Uz račun u Erste banci, dobijate besplatnu Erste Debit Mastercard karticu, kojom je vašoj djeci pristup sredstvima i plaćanje dodatno olakšan, budući da se radi o beskontaktnoj kartici.

Kartica, kartica, e pa šta je…

Uz platnu karticu dijete može jednostavno naučiti neke važne finansijske lekcije, ali i shvatiti vezu između novca, računa, kartice i bankomata ili POS terminala. Danas je važno da djeca savladaju lekcije o pravilnoj upotrebi kartica. Sagledajmo u nastavku koje su prednosti upotrebe kartice za djecu:

  • Sigurnost – dijete ne može izgubiti novac. Ovo je posebno važno za roditelje kada djeca idu na izlete ili ekskurzije i kada obično nose više novca sa sobom. Vašem djetetu se može desiti da izgubi i platnu karticu, ali ne i novac sa kartice, jer je svaka kartica zaštićena PIN kodom (izuzev beskontaktnih transakcija do 15 EUR). U tom slučaju važno je da dijete odmah obavijesti svoje roditelje kako bi kontaktirali banku i blokirali dalju upotrebu kartice.
  • Lakša kontrola potrošnjePlaćanje karticom ostavlja trag (u pregledu transakcija), pa možete lakše pratiti kako dijete troši novac.
  • Ograničenje potrošnjeRoditelji mogu postaviti dnevne limite i ograničiti potrošnju svoje djece. Na taj način pomažemo djeci da razviju dobre navike u raspolaganju novcem.
  • Razvijanje zdravih navika Nakon što analizirate dnevnu ili mjesečnu potrošnju sa kartice vašeg djeteta, možete porazgovarati sa njim i o razlozima kupovine. Upitati ih šta im je zapravo stvarno potrebno, može biti dobar način da djeca steknu uvid u impulsivno razmišljanje koje može dovesti do toga da sjutra troše više nego što mogu priuštiti.
  • Ohrabrivanje djeteta da živi u „svom“ vremenu – Današnja djeca su naprednija u tehnološkim znanjima od generacije svojih roditelja. U vrijeme našeg djetinjstva, računar je bio prava rijetkost, a mobilni telefon skoro niko nije imao. Današnja djeca koriste računare, mobilne telefone, tablete, što je dobro ako je upotreba kontrolisana. Korišćenje platne kartice je logičan nastavak u pravcu upotrebe savremenih tehničkotehnoloških dostignuća kod djece.

Kartica nije uvijek rješenje

Iako kartice donose brojne prednosti i povoljnosti i za roditelje i za dijete, treba sagledati i drugu stranu novčića, odnosno kartice.

  • Kartice nije moguće koristiti baš svuda. Kiflicu iz trafike ispred škole, taksi do kuće ili škole uglavnom nije moguće platiti karticom. Ipak, vremenom kartica postaje sve prihvaćeniji način plaćanja, a banke u Crnoj Gori konstantno proširuju mreže bankomata. Za više informacija o Erste lokacijama bankomata, pogledajte ovdje.
  • Kada plaćaju karticom djeca ne vide novac, mnogo lakše im je „provući“ karticu, pa vremenom mogu izgubiti osjećaj za troškove i potrošnju novca. Međutim, uz dnevne limite i ograničena sredstva, vrlo brzo se mogu naučiti kvalitetnijem „budžetiranju“.
  • Djeca mogu biti žrtva prevare. Zato je veoma važno upozoriti ih i objasniti im da svoje podatke sa kartice, a posebno PIN ne dijele ni sa kim. Prilikom kupovine preko interneta veoma je važno da prvih nekoliko puta to uradite zajedno, kako bi se djeca vodila vašim primjerom i tako učila. Ako dozvolite djetetu da trguje onlajn, neka to uvijek bude u vašem prisustvu, kako biste znali na šta dijete troši novac.

kupovina karticom

Pravila za bezbjednu upotrebu kartice

Ako odlučite da svom djetetu dozvolite da koristi platnu karticu važno je da im date i savjete za sigurniju upotrebu.

  • Važno je da zapamte PIN kartice i da ga ne govore nikome, kao ni podatke sa kartice.
  • Ne treba da zapisuju PIN na kartici, niti na stikerima koje će držati uz nju.
  • Ako izgube karticu, treba da pozovu roditelje da kontaktiraju operatera koji će blokirati karticu.
Bonus savjet

Bitno je djeci objasniti i da treba da izbjegavaju da podižu novac sa bankomata drugih banaka, jer će u tom slučaju platiti veliku proviziju. Podizanje gotovine na bankomatima Erste grupe je besplatno.

Vjerujemo da pravilno korišćenje platne kartice može pomoći djetetu da se bolje pripremi za budućnost.  Finansijska pismenost i odgovornost su lekcije koje se uče cijelog života, ali temelje treba postaviti na vrijeme :).

Odluka je na vama – roditelju

Prije nego ga pustite da sam koristi platnu karticu, pokažite djetetu kako će ih koristiti na bankomatu ili POS terminalu. Pokušajte nekoliko puta zajedno, dok dijete ne stekne rutinu. Svakako mu skrenite pažnju na siguran način korišćenja platne kartice kao i limite potrošnje. Formirajte dnevni/nedjeljni ili mjesečni budžet. Vrlo je važno da ako sve potroši, bude svjestan da više nema novca na raspolaganju, kako bi se učio finansijskoj disciplini.

Biti roditelj nije lako. Siguran sam da ćete sami najbolje odlučiti šta je prikladno za vaše dijete, njegov razvoj i finansijsku disciplinu. A ja vam kao neko ko je takođe roditelj, želim da stvorite i priuštite vašem djetetu prikladan „budžet“, kao i da sa uspjehom zajedno savladavate lekcije o finansijskoj disciplini, bilo to uz pomoć platnih kartica ili bez njih.

Piše: Bojan Burić je direktor Sektora direktnih kanala u Erste Bank AD Podgorica

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *