Bivši službenici Atlas banke u Kolašinu preko lažnih kredita podigli milion eura

Dodajte komentar

Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu je po prijavi Atlas banke protiv tri bivša službenika, Lidije Bulatović, Dragane Rakočević i Miloša Medenice, formiralo optužni predlog nakon što je saslušano oko 400 svjedoka.

Bivši službenici se terete za zlouoptrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, a, kako nezvanično saznajemo, na teret im se stavlja da su oštetili banku za oko milion eura. Optuženi će se, najvjerovatnije, braniti sa slobode, jer tužilaštvo neće tražiti pritvor, a pripremno ročište će biti zakazano za sredinu maja.

“Izjave oštećenih građana su u predmetu, naravno, i njima se vodimo, ali optuženima će se suditi po optužnom predlogu da su zloupotrebom službenog položaja oštetili banku. Još ne znamo u kom smjeru će se formirati predmet po prijavama oštećenih građana”, kazao je izvor “Dana” iz kolašinskog suda.

Za malverzacije u ovdašnjoj poslovnici saznalo se nakon što su tri Kolašinca podnijela krivične prijave protiv N.N. lica, zbog toga što su na njihova imena odobreni i isplaćeni krediti u Atlas banci. Naknadno se krivičnoj prijavi pridružio veliki broj građana, a i banka je nakon interne istrage podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu.

Prema saznanjima “Dana”, istraga nije obuhvatila ko je i na koji način zloupotrebio pečat Komunalnog preduzeća, jer je za većinu lažnih kredita dokumentacija o administrativnoj zabrani ovjeravana pečatom upravo tog preduzeća.

Odbornik Demosa Nada Bogavac, na čije je ime takođe podignut jedan od spornih kredita, smatra da troje okrivljenih u ovom predmetu nijesu jedini krivci, ali i da je zabrinuta što optuženima nije određen pritvor, kako ne bi mogli da utiču na svjedoke.

“Ukoliko dobijem procesno svojstvo oštećene u ovom postupku, jer se vodim u kreditnom registru Centralne banke kao kreditno zadužena, pa ne mogu stvarno da podignem kredit do okončanja sudskih procesa, pridružiću se krivičnom gonjenju i u skladu sa tim postaviti imovinsko-pravni zahtjev”, kazala je ona.

Bogavac pred Osnovnim sudom u Podgorici vodi parnični postupak protiv Atlas banke za poništaj pravnog posla, odnosno nepostojećeg ugovora o kreditu.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *