SAD: Provajderi mogu da koriste podatke korisnika bez njihove saglasnosti

Dodajte komentar

Internet provajderi (ISP) u SAD neće morati da od korisnika traže pristanak da njihovu istoriju pretraživanja, lokaciju i druge privatne podatke dijele sa nekim trećim, rezultat je glasanja u Kongresu na kome su poslanici odlučili da povuku zakon koji je ISP obavezivao da traže saglasnost korisnika.

Oni koji podržavaju povlačenje ovog zakona iz vremena Obamine administracije tvrde da će se povećati konkurencija, dok protivnici smatraju da je privatnost ugrožena.

Očekuje se da će predsjednik Tramp uskoro potpisati jučerašnju odluku Kongresa, koju podržavaju veliki provajderi poput Verajzona, AT&T i Komkasta, s obzirom da su smatrali da su podvrgnuti striktnijim zakonima o privatnosti nego kompanije poput Gugla i Fejsbuka.

Zakon, donet prošlog oktobra samo nekoliko dana prije izbora, trebalo je da stupi na snagu krajem ove godine i primorao bi ISP-je da od korisnika dobiju jasnu dozvolu da sa trećom stranom dijele njihove lične podatke, poput „tačne lokacije, finansijskih informacija, zdravstvenih podataka, informacija o djeci, brojeva socijalnog osiguranja, istorije pretrage interneta, istoije upotrebe aplikacija i sadržaja komunikacija“.

„Danas je Kongres još jednom dokazao da im je više stalo do želja korporacija koje finansiraju njihove kampanje, nego do sigurnosti i bezbjednosti svojih glasača“, rekao je predstavnik grupe za zaštitu ljudskih prava Borba za budućnost, Ivan Grir.

Međutim, mnogi koji su glasali za povlačenje zakona, smatraju da je on samo davao prednost pojedinim kompanijama nad konkurencijom.

„Prošle godine, Federalna komisija za komunikacije (FCC) je progurala partijskom linijom zakon koji je napravljen tako da koristi jednoj grupi povlašćenih kompanija“, rekao je novi šef FCC Adžit Paj, dodajući da je prikladno to što je Kogres povukao zakon i prije nego što je ovaj stupio na snagu i time izbegao nepravdu.

Mnogi aktivisti smatraju da će povlačenje zakona omogućiti internet provajderima da prodaju podatke o svojim korisnicima bilo kojoj kompaniji ili organizaciji koja bi od toga mogla imati koristi.

„Poslanici koji su glasali za ovaj zakon su upravo prodali Amerikance specijalnim interesima“, rekao je poslanik Republikanaca Džared Polis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *